Jistotu jim může přinést pouze návštěva lékaře. Podle epidemiologů totiž infikovaných klíšťat, a to zejména borreliemi, přibývá.

„Máme už hlášeno deset případů lymeské borreliózy,“ informovala epidemioložka Drahomíra Pešlová z územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou. „Klíšťovou encefalitidu jsme letos ještě nezaznamenali,“ dodala Pešlová.

Proč jsou právě nemoci pocházející od klíšťat takovým strašákem? Protože mohou způsobit doživotní zdravotní handicap v podobě neurologických potíží – někdy i trvalé ochrnutí pacienta.

Neexistuje očkování

Udává se, že encefalitida je závažnější, avšak existuje proti ní očkování. Proti lymeské borrelióze nikoliv. Její první příznaky připomínající běžnou virózu tedy není radno podcenit. „Existují případy, kdy se pro borreliózu charakteristické zarudnutí na kůži v místě přisátí neobjeví, a postižený k lékaři nejde. Když však nedojde k zahájení léčby antibiotiky včas, nemoc po čase přejde do závažnějšího stádia,“ upozornila vedoucí epidemiologie žďárského pracoviště hygienické stanice Renée Mašová.

Zatímco v roce 2007 na Žďársku borreliózou onemocnělo 84 osob, v roce 2008 to bylo už 153 lidí. Klíšťata infikovaná borreliemi se však nevyskytují pouze v takzvaných přírodních ohniscích nákazy, ale všude. Třeba i v parku.

Horečky, bolesti hlavy, zatuhnutí šíje, poruchy orientace a paměti. Tak vypadá druhá fáze další z nemocí pocházející od klíšťat – klíšťové encefalitidy. Začátek onemocnění připomíná chřipku. „Ve druhé fázi je už nezbytná péče na nemocničním oddělení a pak dlouhá rekonvalescence,“ vysvětlil lékař žďárského územního pracoviště Zdravotního ústavu se sídlem v Jihlavě Miroslav Kříž. Na Žďársku loni klíšťovým zánětem mozku onemocnělo třináct lidí, rok před tím to bylo patnáct osob. Nakaženého parazita si přinesli především z ohnisek nákazy. „Na Žďársku je to okolí řek Oslavy a Balinky a kolem řeky Svratky až k Brněnské přehradě,“ dodala Renée Mašová.