Cílem je snížit rychlost projíždějících aut a zvýšit bezpečnost. „Doprava na vytížené silnici I/34 mezi Ždírcem a Benátkami potřebovala zklidnit,“ zdůraznil starosta Ždírce Bohumír Nikl. Po silnici projedou denně desítky tisíc aut a rychlost 50 kilometrů přes obec dodržoval málokdo.

Podle starosty Nikla by Ždírec potřeboval ještě jeden radar ve směru na Údavy, kde je stejně rušný provoz, protože tudy vede silnice I/37 na Pardubice. Ždírec v návrhu rozpočtu vyčlenil pro radar dva miliony korun, protože nikdo jiný než město, radary platit nebude. Ždírec ale také nebude mít z radaru žádný příjem do pokladny. „Vybrané pokuty zůstávají v Chotěboři, která je pověřená obec vyřizující přestupky, provoz zajišťuje městská policie,“ vysvětlil Nikl.

Očkování na Vysočině, ilustrační foto.
Zájem o očkování na Vysočině roste, někteří ale zkouší podvádět

Radaru se letos dočkala také obec Krátká Ves na Havlíčkobrodsku. Podle starosty Jiřího Ondráčka byla silnice přes obec léta noční můrou. Jak situace v obci vypadala, popsala například jedna z obyvatelek, Aneta Kubátová. „Dřív jsme měli na silnici v obci přechod. Ten byl ale zrušený, protože prý nevyhovoval novým předpisům. Jakmile zmizel, stala se z přecházení silnice u nás skoro riskantní záležitost. Silnice se zatáčí, je tam špatně vidět, bezpečnou rychlost tam nedodržoval snad nikdo,“ povzdechla si šéfka místních dobrovolných hasičů.

Krátká Ves neměla na radar peníze. Tak ho koupilo město Havlíčkův Brod. „Bylo to na základě stížnosti místních obyvatel, že řidiči běžně překračují povolenou rychlost,“ sdělil Martin Stehno, vedoucí dopravního úřadu v Havlíčkově Brodě. Kompletní systém za víc než dva miliony korun dodala firma z Třebíčska. Pokuty budou řidiči platit v Brodě.

Kde je třeba ubrat rychlost

Benátky a Ždírec nad Doubravou
Krátká Ves u Havlíčkova Brodu
Kámen na Havlíčkobrodsku
Bílek u Chotěboře
Havlíčkova ulice Chotěboř
Jihlavský tunel na Hosovském kopci
Brněnská ulice Nové Město na Moravě
Rokytno

chystá se
Svatý Kříž u Havlíčkova Brodu
Ždírec nad Doubravou, Údavy
Zdroj: Města a obce Vysočiny

Další místo, kde řidiči budou muset brzy šlápnou na brzdu, je silnice I/38 u Svatého Kříže u Havlíčkova Brodu. „Ta silnice je nebezpečná,“ prohlásil na adresu křižovatky u Svatého Kříže na Havlíčkobrodsku řidič autobusu Petr Fiala z Havlíčkova Brodu.

Křižovatka silnice I/38 s odbočkou na Svatý Kříž patří ke kritickým místům, kde pravidelně dochází k tragickým nehodám. Obyvatelé okolních obcí žádají, aby křižovatka byla přehlednější a bezpečnější. Než dojde k její přestavbě na kruhový objezd, jeví se jako jedna možnost od podzimu silniční radar.

Osadní výbor ve Svatém Kříži zaslal radě města Havlíčkův Brod žádost o řešení tragické dopravní situace. „Vidíme jako nezbytné přijmout několik bezpečnostních opatření, která by předešla vzniku nebezpečných situací, jichž jsme denně svědky,“ napsala za osadní výbor radě města Havlíčkův Brod předsedkyně Martina Šubertová.

Podle osadního výboru by pomohlo v kritickém úseku měření rychlosti a tvrdé postihy pro řidiče, kteří rychlost nedodrží. Dále zvýraznění dopravních značek a zákaz předjíždění.

Stejný názor jako ve Svatém Kříži mají na křižovatku i obyvatelé protější osady Mendlova Ves. „S tou křižovatkou je třeba něco dělat. Jezdit tam je o strach, nehody z poslední doby to jen potvrzují,“ zdůraznil Josef Tesař z Mendlovy Vsi.

Se silničními radary se řidiči potkávali hlavně na Chotěbořsku. Městská policie měřila rychlost v úseku Bílek a Počátky. V Bílku na silnici II/345 je radar nastálo. Druhý je v Havlíčkově ulici v Chotěboři. Radar je v Jihlavském tunelu, a také na Hosovském kopci u Jihlavy směrem na Pelhřimov. Další reguluje dopravu v Novém Městě na Moravě na Brněnské ulici, radar je i v Rokytnu směrem do Sněžného.