Český hydrometeorologický ústav má své stanice v Přibyslavi, Libici nad Doubravou, Hubenově, Počátkách a v Jihlavě. Nejchladněji bylo v Přibyslavi, a to mínus 18,9 stupňů Celsia. „V Přibyslavi, Libici nad Doubravou a Hubenově se jedná o novou rekordní hodnotu za dobu fungovaní stanic,“ informovala za meteorology Gražyna Knozová.

Přibyslav -18,9 °C
Libice nad Doubravou -18,7 °C
Hubenov -18,6 °C
Počátky -18,4 °C
Jihlava, Hruškové Dvory -17,7 °C

Extrémy ale lidé zaznamenali i na svých domácích teploměrech. Například v Pelhřimově naměřili dvacet stupňů pod nulou, ve Světlé nad Sázavou pak jen o jeden stupeň více.

O půl stupně pod mínus dvacet klesla teplota také o uplynulém víkendu. Stalo se tak v pátek po půlnoci v Počátkách na Pelhřimovsku. Tu noc chyběla jen desetina stupně k dosažení mínus dvaceti v Libici nad Doubravou a nejtepleji bylo v Dukovanech, kde naměřili minimum 12,4 stupně pod nulou.

Jaroslav Hájek z Kališť na Jihlavsku.
Dvacet pod nulou i vánice: řidič z Kališť ujel milion a půl kilometrů bez nehody

Další noc se o něco oteplilo, nejchladněji bylo opět v Počátkách, tentokrát však už jen – 17,8 stupně. A v neděli po půlnoci teploty opět o něco stouply – největší zima byla v Bystřici nad Pernštejnem a to – 14,3 stupně. Na řadě míst nebylo ani mínus deset a v Havlíčkově Brodě naměřili mínus osm a půl stupně. „Minimální teplotu ovlivnila nízká oblačnost,“ podotkl dobrovolný pozorovatel počasí pro Český hydrometeorologický ústav Petr Janoušek z Jihlavy s tím, že když je nízká oblačnost, tak je tepleji.

Vlekaři se těšili, že v pondělí konečně začnou vydělávat. V neděli se ale vše vrátilo do starých kolejí.
Vleky na Vysočině zůstanou stát, obchody budou zavřené. Nouzový stav trvá

Nízké teploty by měly vydržet ještě zhruba do poloviny příštího týdne. Pak se má začít oteplovat a o dalším víkendu by mohlo být až plus deset stupňů.