Jedním z nich je také 37letý zedník z Třebíče, který si nepřeje být jmenován. „Už jsem na pracáku poněkolikáté, na jaře si snad najdu znovu práci,“ vyjádřil se optimisticky.


Podle Jiřího Černého, vedoucího odboru zprostředkování na Úřadu práce v Třebíči, se letošní počet nově registrovaných uchazečů o zaměstnání oproti předchozímu roku zvýšil. Loni bylo za první tři dny v lednu registrováno 553 lidí, letos je předpoklad mezi 600 až 650. Převážná většina z nově příchozích jsou osoby samostatně výdělečně činné a zaměstnanci veřejně prospěšných prací. Řada obcí totiž uzavírá smlouvy na tento druh činnosti na dobu určitou do konce roku. Tradičně v prosinci a lednu přicházejí na úřad pracovníci ze stavebních řemesel jako zedníci, klempíři a tesaři.


Desítky osob se přišly nahlásit také v pobočce v Náměšti nad Oslavou. „V pátek jsme měli 31 nových registrací, včera chodili lidé od rána. Po otevření tady byla fronta, ale průběžně se to mění,“ přiblížila aktuální stav Dagmar Vojáčková, vedoucí dislokovaného pracoviště v Náměšti. Podle ní se na Náměšťsku nenachází žádný větší zaměstnavatel, proto se žadatelé o práci rekrutují z různých profesí.


Nejvíce nových uchazečů je logicky v Třebíči. Nárůsty byly ale zaznamenány i v ostatních městech okresu, kde má Úřad práce pobočky. Nejméně příznivá čísla za první tři lednové dny přicházejí z Moravských Budějovic, kde odhaduje Úřad práce 150 nově registrovaných. Následuje Náměšť nad Oslavou s předpokládanými 75 lidmi a Jemnice se 45.


Pokračující hospodářská krize se na nárůstu počtu nezaměstnaných na Třebíčsku zatím výrazněji neprojevila. Pokud by ovšem v některých z větších podniků došlo k propouštění, lidé by těžko hledali nové uplatnění. Dominantní zaměstnavatel v regionu, jihlavský Bosch Diesel, do kterého dojíždí za prací i řada lidí z Třebíčska, totiž snížil za posledních 12 měsíců počet pracovníků o 600. Podle vedoucí tiskového oddělení Kateřiny Šimonové měl Bosch k 1. lednu letošního roku kolem 6200 zaměstnanců, k 31. prosinci už jen asi 5600.


Míra nezaměstnanosti na Třebíčsku dosáhla v závěru roku 7,3 procenta. Celkový počet uchazečů o zaměstnání byl 4290. Na jedno volné místo tak připadalo 10,3 uchazečů.