„Nejvíce trestných činů bylo v Třebíči a okolí. Pak následovaly Moravské Budějovice a Náměšť nad Oslavou. Nejméně případů bylo na Jemnicku a Hrotovicku,“ sdělila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Násilných činů je tento rok stejně jako loni 54, objasněných jich je ale méně. Méně však bylo i úmyslného ublížení na zdraví i nebezpečného vyhrožování. Policisté letos zatím nemuseli šetřit žádnou loupež, zatímco za prvních šest loňských měsíců měli případy tři. Naopak týrání osob ve společném obydlí narostlo ze dvou případů na osm.

Hřebíky ničí pneumatiky v Třebíči.
Někdo rozhazuje po Třebíči hřebíky a ničí pneumatiky aut. Hrozí mu i rok vězení

Nejčastěji policisté řešili majetkové přečiny, bylo jich 124. „Počet činů klesl o třicet šest, zároveň jich policie více objasnila. Nejčastěji se pachatelé dopustili podvodů, poškodili cizí věci nebo ukradli kola a auto. Vloupali se také do domů, bytů i chat,“ prozradila Kroutilová.

Kriminalisté museli řešit i hospodářské trestné činy. Z 56 jich objasnili polovinu. Pachatelé zneužívali cizí platební karty a dopouštěli se úvěrových podvodů. Mezi zločiny byly také zpronevěry. Dále se zabývali ohrožením výchovy dítěte a zanedbáním povinné výživy. Také těchto činů nebylo tolik jako v roce 2019.

Ne u všeho šlo množství přečinů dolů. „Oproti loňsku letos policie víc řešila maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožování pod vlivem návykové látky,“ dodala Kroutilová. Policisté se dále zabývali sprejováním, výtržnictvím, dopravními nehodami a drogovou kriminalitou. 

Zločinnost na Třebíčsku v roce 2020

Místo
Počet letošních případů Objasněno

Celkem
441
57,6 %

Třebíč
229
52,8 %

Moravskobudějovicko
88
70,5 %

Náměšťsko
50
42 %

Jemnicko
38
79 %

Hrotovicko
36
55,6 %