„Projekt svazku obcí Skládka tuhého komunálního odpadu přinese občanům zkvalitnění odpadového hospodářství a lepší dostupnost sběrných dvorů. Projekt řeší vybudování tří nových sběrných dvorů a rozšíření šesti stávajících sběrných dvorů v městech třebíčského okresu,“ popsal ředitel svazku obcí Pavel Gregor.


Příští rok budou moci obyvatelé Třebíčska zavítat do nových a modernizovaných sběrných dvorů v téměř každém větším městě v regionu. Bezplatně tam mohou zanechat všechny druhy odpadů z domácností. „Hlavní přínosy projektu jsou zvýšení dostupnosti sběrných dvorů pro obyvatele regionu, rozšíření plochy sítě sběrných dvorů a zvýšení maximální kapacity sběrných dvorů na 7790 tun odpadů ročně,“ zmínil Gregor.


V Třebíči vznikne nový sběrný dvůr v lokalitě Na Klinkách, který bude největším sběrným dvorem v celém regionu s moderním samoobslužným provozem. Inspirace pro nový sběrný dvůr investor čerpal například v rakouském Salzburgu. V Třebíči se rozšíří také sběrný dvůr v Hrotovické ulici na opačném konci města, kde budou kromě rozšíření plochy provedeny další práce ke vylepšení areálu sběrného dvoru. Sběrné dvory budou nově vybaveny potřebnými kontejnery na běžné druhy komunálního odpadu, ale také na nebezpečné odpady a elektroodpady.


V létě hotovo


Nové sběrné dvory vzniknou také v Brtnici a ve Studenci. V obou obcích bude sběrný dvůr umístěn nedaleko místních ČOV, v Brtnici v průmyslové části obce směrem na Bransouze a ve Studenci na výpadovce na Okarec.


Rozšířeny budou sběrné dvory v Jaroměřicích nad Rokytnou, Želetavě, Hrotovicích, Náměšti nad Oslavou a Okříškách. Stavební práce budou v těchto sběrných dvorech probíhat za provozu, který nebude nijak výrazně omezen. Sběrné dvory budou po dokončení stavebních prací vybaveny sběrnými nádobami a velkoobjemovými kontejnery a v průběhu 1. poloviny roku 2010 budou uváděny do zkušebního provozu. Zahájení běžného provozu se plánuje na začátek července 2010.


Po dokončení projektu bude síť sběrných dvorů zahrnovat 12 sběrných dvorů v celém regionu.


Projekt za 21 milionů korun získal podporu z Operačního programu životní prostředí, ze zdrojů Fondu soudržnosti a Státního fondu životního prostředí. Investorem projektu na rozšíření a modernizaci sítě sběrných dvorů v regionu je svazek obcí Skládka tuhého komunálního odpadu.