Do projektu Recyklujte s hasiči, který v roce v roce 2011, se zatím zapojilo přes 1500 sborů dobrovolných hasičů a další stále přibývají. Celkem se tak podařilo vysbírat na 20 tisíc tun vysloužilých spotřebičů a předat k recyklaci. „Hasiči tvoří významný článek v systému zpětného odběru starého elektra, a to především v obcích do 500 obyvatel, kde není k dispozici sběrný dvůr ani jiné místo pro odevzdání vysloužilých spotřebičů,“ potvrdil Roman Tvrzník, předseda představenstva Elektrowin.

Běžkyně Kristiina Mäki (vlevo).
Mäki slavila dvě zlata, Sýkora zaskočil specialisty

Hasiči podle něj za dobu fungování projektu pomohli sebrat množství, které odpovídá polovině všech spotřebičů předaných Elektrowinem k recyklaci za rok 2018. „Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu,“ připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. „Za dobu trvání projektu takto dobrovolní hasiči získali už 29 milionů korun,“ dodal Aulický.

Hydroponický skleník.
V největším skleníku na Vysočině chystají Den otevřených dveří

Celkem se letošního hodnocení Nejlepší SDH dle krajů od roku 2011 zúčastnilo 1522 sborů evidovaných ve 14 krajích v České republice do konce dubna 2019. Základem pro hodnocení se staly výsledky dosažené v období od první registrace zúčastněného sboru (v dubnu 2011) až do konce dubna roku 2019. Mezi kritéria pro výpočet nejlepšího SDH byly vybrány počty kusů, které ve všech sortimentních skupinách hasiči sesbírali, celkový obnos dosažených odměn a počet svozů uskutečněných za sledované období. Na Třebíčsku si nejlépe vedli dobrovolní hasiči z Kramolína, kteří si v celkovém součtu vyrecyklovali 5602 bodů a za nimi skončili dobrovolní hasiči z Nových Syrovic se 3837 body. „Chráníme nejen občany, ale i životní prostředí a proto chceme projekt i nadále podporovat,“ zdůraznil Aulický.