„Během středy a noci na čtvrtek napadlo na Třebíčsku 1 až 5 cm nového sněhu,“ sdělila Ivana Záluská z pobočky ČHMÚ v Brně.


Do problému se již ve středu po půl sedmé večer dostala trať mezi stanicemi Moravské Budějovice a Jemnice. „Trať nám zapadala sněhem. Od středečního večera jsme se ji snažili odfrézovat. Přes noc nám však práci komplikoval silný vítr,“ popsal situaci mluvčí Správy železničních cest Pavel Hala.


Cestující se tak museli spokojit s náhradní autobusovou dopravou. „Zprovoznit celý úsek trati se nám povedlo během čtvrtečního dopoledne. První vlaky mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí začaly jezdit v poledne,“ dodal Hala.


Plné nasazení hlásili opět i silničáři. „Je to lepší než ve čtvrtek, protože nefouká tak silný vítr. Na Třebíčsku je v akci veškerá technika plus navíc další tři zapůjčené sypače,“ popsal situaci v okrese dispečer Správy a údržby silnic kraje Vysočina.


Silničáři si nevydechnou ani o víkendu. „V noci na sobotu i během ní bude foukat čerstvý západní vítr 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s a budou se tvořit četné sněhové jazyky,“ varuje Záluská.