„Začal jsem v polovině ledna a snažím se dostat lidem do povědomí. Je mi jasné, že to budu muset z počátku dotovat, vycházím ale z toho, že populace stárne. Myslím, že tahle služba má budoucnost," řekl Leoš Brabenec, který na Třebíčsku provozuje Přeprav-ní službu SOS. „Jdu s kůží na trh, je to riziko, v okolí ale zatím nemám žádnou větší konkurenci. Selským rozumem mi z toho vychází, že bych se měl uživit," poznamenal.

Postupem času by chtěl své služby rozšířit i do dalších okresů Vysočiny a přímo v nich mít své zaměstnance. Zatím ale své služby poskytuje vlastními silami.

V prvních měsících svého podnikání si klienty vybírat nemůže.

„Hodně lidí volá a ptá se, jak to funguje a za kolik. Ozvala se mi třeba paní s tím, že neví, jestli volá správně, ale potřebovala by se dostat z Rudíkova do třebíčské pekárny. Takže jsem sedl a jel," zavzpomínal Brabenec.

Služby pro seniory se rozšiřují

Zkušenosti z poskytovaných služeb seniorům má například Rostislav Veselý se svou firmou Bezpečnost Horácka ze Smrku. Ta vznikla před rokem a kromě dohledu nad veřejným pořádkem v osmi obcích nabízí lidem pomoc s vyřízením přepisu nebo rušením vozidel na úřadech.

„Vše se děje na základě plné moci, kterou nám k tomuto úkonu senioři předají," popisoval Veselý. „Mnoha z nich se stává, že po dlouhém čekání a vyplňování formulářů pak u okénka zjistí, že jim polovina věcí chybí. Někteří třeba ani neví, jak si vyzvednout lístek s pořadovým číslem. Tak stráví na úřadě půl dne a nic nevyřídí," líčil. Službu lidem poskytuje zdarma, v pravidelných měsíčních platbách ji včetně nočního hlídání veřejných prostor a obecních budov hradí starostové.

„Mezi seniory je o to poměrně značný zájem. Do měsíce vyřizujeme třeba i čtyři takové záležitosti," dodal Veselý.

Nejen pro starší lidi, ale i hendikepované osoby nebo maminky s dětmi existuje přepravní služba Leoše Brabence. Mimo invalidního vozíku a francouzských holí vybaví v nejbližších dnech své vozidlo i autosedačkou. Od zákazníků si účtuje pouze kilometry, které stráví v autě. Za každý je to 15 korun, po Třebíči pak jednorázově 80 korun.

„Dojezd k nim, nástupní taxa nebo doprovod a čekání u lékaře zpoplatněné nemám," podotkl. „Není to jen o tom někoho někam dovézt, musí v tom být i určitý servis. V autě mám třeba i ledničku," upozornil.

Službu vítá například důchodkyně Anna Dvořáková z Náměšťska, i když ji pravděpodobně nevyužije. „Kam potřebuji, tam mě odveze někdo z rodiny. Je to ale dobrý nápad. Ten, kdo je sám, může mít s dopravou do města problémy," zamýšlela se.

Pozitivní ohlas by mohla Přepravní služba SOS získat i podle Rostislava Veselého, který je se seniory v častém kontaktu. „Slyšel jsem i o lidech, kteří starším občanům nabízejí možnost dovést je až třeba k obchodnímu řetězci. Myslím, že na takovéto služby budou starší občané stále více slyšet," mínil.

Úhrada přepravy od pojišťoven

Kromě příjmu od zákazníků se Brabenec snaží o oslovení pojišťoven, aby mu v jeho podnikání pomohly.

„Jednám s jednou o tom, abych byl jejím smluvním přepravcem pro určité území. Pojišťovna by tak mohla svým klientům říct, že od ní budou mít proplacenou přepravu, ale jen u jejich smluvních přepravců. Pro pojišťovnu je to zajímavé, protože by se se mnou dohodla na pevných cenách a sama by tak na tom mohla profitovat víc, než kdyby proplácela služby jakémukoli přepravci," řekl Leoš Brabenec.

S možností spolupráce dosud oslovil většinu třebíčských zařízení, kteří pracují s lidmi staršího věku, včetně nemocnice a charity.

Největší nepřátele očekává ze strany taxikářů. „Ti mě asi nevítají rádi," poznamenal.