„Díky své koncepci je Koloběh unikátním závodem v celé České republice. Stejně jako vloni, tak i letos se hlásí týmy z regionu, ale i z ostatních částí republiky," říká správce Dalešického pivovaru Ladislav Urban, který také sestavil svůj tým pod názvem Pivovar Dalešice. Speciálního závodu se mohou účastni pětičlenné týmy, které čeká sto kilometrů. Úkolem týmu je dopravit svůj štafetový kolík do cíle závodu. Jeden člen týmu vždy běží, ostatní čtyři jedou na kole. Záleží na strategii, jak často se budou střídat. Není předepsané, jak dlouhou trať musí jednotlivý závodník uběhnout. Nutné je, aby vždy jeden člen týmu běžel.

„Teoreticky je možné, aby sto kilometrů uběhl jeden závodník, a ostatní závod odjeli na kole," popisuje organizátor Ladislav Urban. Podmínkou závodu je to, že štafetový kolík se nesmí vézt na kole. Soutěžní týmy mohou být smíšené, tedy kombinace závodníků a závodnic. Pro duatlonový závod jsou vytyčeny čtyři trasy po 25 km v okolí Dalešické přehrady. Každý okruh má kontrolní proběh Dalešickým pivovarem. Trasy jsou vedeny většinou po lesních a polních cestách, pouze zčásti po asfaltu.

Nejlepším týmem v roce 2012 byli Liborovi hoši, zvládli závod za šest hodin a sedmnáct minut. Vloni je předčil tým Šviháci lázeňští z rudé skály s časem 5 hodin a 45 minut.