Od půl osmé ráno tu patnáct párů šikovných rukou postupně sklízí devět metráků drahocenného materiálu, ze kterého po slisování a odkalení zůstává 130 litrů voňavé šťávy.


„Je nejlepší počasí, ukázkové, bobulí se při sběru nesmí dotknout slunce. Během mrazů voda v dužnině vymrzla a mimo krystalků ledu zůstal jen čistý cukr – glukóza a fruktóza,“ pochvaluje si kvalitu spolumajitel jediné uznané viniční trati a vinařské obce na Vysočině Lubomír Lampíř.
Cukernatost je letos vysoká, 38 procent, výsledný mok tedy bude sladký.


Šťáva spolu s dodanými kvasinkami začne od nynějška v demižonech fermentovat, proces potrvá do konce března. Poté ji vinaři stočí do dvoudecových lahviček.


„Bude jich okolo pěti set při ceně asi 220 korun za kus. Zájem je až ve Vietnamu,“ zmiňuje Lampíř. Vyšší cena je odvozená od nízké výlisnosti hroznů.
Na trhu je konkurence, ledová vína dělají i seveřané nebo Švýcaři. Ale Sádečtí si své místo našli.


Sklízí se bílá odrůda Malverina. Je zajímavá tím, že má tmavé rodiče – Merlot a Veltlín, který dodává vínu pikantní kyselinku. Vylisovaný mošt už teď chutná po akátovém medu, rozinkách a smůle z borovice.


V deset hodin, po dvou a půl hodinách pilné práce, jsou zmrzlé a o to cennější hrozny pod střechou.


Letošní sezona byla podprůměrná


Letošní rok zdejším vinařům příliš nepřál. Byla třetinová sklizeň oproti průměru.


„Za třiadvacet let, co tu hospodařím, jedna z nejhorších. Na jaře víno kvůli dešťům špatně odkvetlo, pak nastoupily houbové choroby. Na druhou stranu byly o to kvalitnější hrozny, bylo jich málo na keři a dobře vyzrály,“ shrnul Lampíř.


V tomto roce sklizeň dvou desítek odrůd přinesla 80 hektolitrů vína. Pěstují tu Muškát moravský, Muller Thurgau, Irsai Oliver, Rulandské bílé, Malverin či Modrý Portugal.


Zákazníci nejvíce žádají bílá vína.


V současnosti už na Sádku probíhá zimní řez vinné révy, procesem projde 17 tisíc hlav.
Vinařství Sádek spadá pod znojemskou vinařskou podoblast a hospodaří převážně v ekologickém režimu.