Fronty se tvoří hlavně na začátku a konci úředních dnů. Čekací doba přesahuje i jednu hodinu. Důvodem zvýšeného náporu v agendě motorových vozidel jsou dvě nové zákonné změny.

První se týká starších vozidel – jejich majitelé budou od ledna platit za první přepis při prodeji tisícové ekologické poplatky. Druhá změna řeší vlastníky aut, kteří neplatí povinné ručení. Registrovaná auta bez tohoto pojištění budou po Novém roce hradit za každý den bez pojistky penále, což u osobního vozu činí 50 korun.

Svého starého automobilu se proto někteří řidiči snaží rychle zbavit ještě do konce roku. Jiný uvažují, že s autem budou jezdit, dokud to technická kontrola či jeho stav dovolí. Svou Škodu 120, rok výroby 1986, si zatím ponechá i Radovan Vašíček z Ptáčova: „Budu s ní jezdit až do konce, pak ji dám ekologicky zlikvidovat. Technickou mám ještě na dva roky,“ říká 31letý muž.

Zvýšenému náporu klientů čelí odbor správních činností každým rokem. Chování klientů zná dobře vedoucí odboru Karel Prokeš: „Řada lidí si úřední záležitosti nechává často až na poslední chvíli. S koncem roku se každý rok vytváří fronty, letos se ale zvyšují nadprůměrně.“ Městský úřad podle Prokešových slov dělal proto už od léta systematickou osvětu.

První převod staršího vozidla na jiného majitele vyjde od 1. ledna na několik tisíc korun. Rozhodující bude zápis v technickém průkazu, orientačně to bude takto: U auta nad 8 let 3 tisíce, nad 12 let 5 tisíc a nad 15 let 10 tisíc. Pokud vlastník auta nezaplatí povinné ručení, může ho to stát rovněž několik tisícovek – kromě pokuty ho denní padesátikorunové penále může za rok přijít na 18 a půl tisíc korun.

Pro lepší služby občanům používá městský úřad už třetím rokem internetový odbavovací systém. Nechce-li se vám čekat ve frontě, objednáte se přes web na konkrétní hodinu. Dostanete tak na úřadě přednost před náhodně příchozími. Vyřídit se tímto způsobem můžete občanky, pasy, řidičáky i vše kolem vozidel.