„Začali bychom na dvou pohyblivých kamerách. Stanovišť, která se přímo nabízejí, je vytipovaných několik. V první vlně by to bylo nároží na muzeu a hasičská zbrojnice nebo autobusové nádraží. V tom ještě není úplně jasno. Časem bychom rádi po městě rozmístili kamer víc,“ uvedla vedoucí organizačního odboru budějovické radnice Vladimíra Pešková. Pohyblivé oko kamery na muzeu by mohlo zlepšit pořádek v Purcnerově ulici, kde se nacházejí bary.

Lidé kamery vesměs vítají. Z pěti, které Deník oslovil, byli všichni pro. „Proč bych kameru zrovna na hasičské zbrojnici viděl rád? S manželkou někdy zajíždíme nakupovat do Billy a jednou mi tam někdo urval zrcátko na autě. Jestli záměrně, nebo to byla jen nešikovnost jiného řidiče, to neposoudím. Ani jsem to tehdy nehlásil policii, těžko by něco vypátrala,“ zmínil Miloslav Procházka ze Štítar, vesnice vzdálené dvanáct kilometrů od Budějovic.

Záměr pořídit kamerový systém už v Budějovicích prošel úspěšně zastupitelstvem minulý rok. „Pak ale jeho realizace ztroskotala na nedostatku peněz. Nyní se k němu radní vrátili, protože je vlastně stále platný,“ upřesnila Vladimíra Pešková. Rada města uložila příslušnému odboru vyhlásit veřejnou zakázku na dodavatele. Předpokládaná hodnota je šest set tisíc korun, montáž by mohla proběhnout do podzimu.

Základ je nejdražší

„Základ systému je vždycky nejdražší. Zatím ještě nemáme jasno, jestli půjde o bezdrátovou technologii, či propojení optickým vláknem,“ zmínila Pešková. Informace z kamer poputují na služebnu městské policie.

Podle Peškové by se na dovybavení kamerového systému, tedy pořízení dalších kamer, už daly sehnat vhodné dotační tituly snadněji. Další kamery by mohly být v Tovačovského sadech a na sídlištích.

Budějovice už jednu kameru měly zkušebně namontovanou na budově muzea, a to před dvěma lety. „Výstupy z ní byly výborným důkazním materiálem. Monitorovaný prostor se zklidnil. Navíc se nám podle espézetky podařilo vypátrat řidiče, který dostal v ostré zatáčce smyk, zdemoloval zaparkované auto a ujel,“ popsal zkušenost městský strážník Milan Smetana.