Po nízkoenergetickém bezbariérovém domě s pečovatelskou službou touží už desítky let ve Studenci. Mají tam pro něj vyčleněné lukrativní pozemky v lokalitě za školou.

„O pečovatelském domě v obci se uvažuje už přes třicet let. Máme na to projekt, ale dosud na to nebyl vyhlášený vhodný dotační titul, o který by naše obec mohla požádat,“ posteskl si starosta Studence Josef Zahradníček.

Studenec je obec s ročním rozpočtem necelých šest milionů korun. Výstavbu zamýšleného domu pro 25 seniorů za odhadem 27 milionů korun si nemůže dovolit.

V kraji chybí 2000 míst pro seniory

Ani padesátiprocentní dotace by podle starosty Zahradníčka situaci neřešila. „Bylo by to pro nás likvidační,“ poznamenal.

Poptávka po takové službě je přitom v obci i okolí. Jen ve Studenci tvoří třetinu obyvatel senioři. Ze záměru výstavby domu s pečovatelskou službou letos sešlo například ve Slavěticích.

Podle krajského radního pro sociální oblast Petra Krčála chybí v pečovatelských domech na Vysočině zhruba dva tisíce míst. Tato problematika spadá převážně pod ministerstvo pro místní rozvoj. „Letos byly naposledy národní dotace na bydlení pro seniory. Finance, které bylo možno na tento účel získat, nabízely maximálně třiceti až čtyřiceti procentní podporu obcím,“ objasnil Krčál s tím, že by zdejší obce s malým rozpočtem na takové dotace vůbec nedosáhly.

Je přesvědčen, že tuto situaci pomohou řešit až dotace z Evropské unie v dalším plánovacím období. „Od roku 2014 pravděpodobně budou nástroje Evropské unie na bydlení pro seniory. Tudy by mohla pro obce vést reálná cesta, jak na pečovatelské domy finance získat,“ upozornil Krčál.

Zmínil, že najde-li kraj finanční prostředky, bude se v příštím roce snažit nastavit některé grantové programy, aby mohla být vyhlášena výzva na projektovou dokumentaci pro pečovatelské domy. To by mohlo řadě obcí pomoci. Sen o domu s pečovatelskou službou si sní i v Římově.

„Pečovatelák” chtějí z bývalé školy

„O možnostech získat peníze z Evropské unie v budoucnu jsem už slyšel. Bohužel k tomu zatím nemám podrobnější informace. Ten náš záměr mít v obci dům s pečovatelskou službou stále trvá. Jiné nebo lepší využití objektu bývalé školy nevidíme,“ přiblížil svůj názor starosta Římova Rostislav Novák.

Podle specialisty na zpracování projektů pro získávání dotací z EU, by se měly touto tematikou obce začít zabývat už nyní. „Pokud je vyhlášen dotační titul, hraje se o čas. Divili byste se, jak leckde najednou vyplavou banální problémy v obci, které podání žádosti zdrží,” mínil.