První a nejdéle trvající akcí bude narovnání silnice do Pocoucova. První etapa prací začne 1. dubna. Původně měla být frekventovaná silnice zavřena od dubna až do září. „Povedlo se nám vyjednat s Krajem Vysočina, který je investorem akce, že se výstavba provede na dvě etapy. Dosáhneme tím zkrácení objízdné trasy od dubna do konce června," informoval místostarosta Třebíče Vladimír Malý.

V první etapě tak povede objížďka pouze po Míčově ulici a kolem hřbitova. Až přes prázdniny se prodlouží a řidiči budou muset přes Budíkovice. Hotovo by mělo být do konce srpna.

Další uzavírka, která startuje rovněž 1. dubna, se týká ulice Sportovní. Ředitelství silnic a dálnic tam bude komplexně rekonstruovat silnici a uzavřen bude jízdní pruh směrem od Brna. Směr na Brno bude průjezdný po celou dobu rekonstrukce.

Pro osobní automobily povede objízdná trasa přes ulice Rafaelovu, Míčovu, Táborskou, U Kuchyňky a 9. května. Nákladní vozy nad 3,5 tuny se projedou mnohem více. Z Vladislavi zamíří na Číměř a Slavičky a odtud přes Střítež, Výčapy a Jaroměřice nad Rokytnou do Moravských Budějovic. Na silnici číslo 23 se vrátí přes Jakubov a Želetavu.

Opravy a uzavírky se dotknou také přímo centra Třebíče. Na Karlově náměstí bude Vodárenská společnost od května do září rekonstruovat kanalizaci. Třebíčany tam čekají přes léto částečné uzavírky. Ty ovlivní také městskou autobusovou dopravu a budou upraveny trasy místních linek.

Další uzavírky v Třebíči jsou naplánovány na druhou polovinu roku. Kraj Vysočina bude opravovat části ulic Nádražní a Znojemské. Tam se předpokládá úplná uzavírka na zhruba dva týdny. Stejný investor opraví i ulici Táborská.

Ve druhém pololetí přijde na řadu také oprava mostu v Poušově. „Tato oprava musí být provedena letos, protože most bude sloužit v roce 2016 jako objízdný při zbourání starého a výstavbě nového Podklášterského mostu Krajem Vysočina," vysvětlil Vladimír Malý.

Přesné datum ani charakter uzavírky zatím není znám. „Nyní ještě není úplně jasné, jak se to provede. Zatím nedokážeme říct, jakého charakteru uzavírky budou. Je možné, že tam bude provizorní přemostění, že tam budou moci řidiči moci kyvadlově jezdit," doplnil vedoucí odboru dopravy na Třebíčské radnici Aleš Kratina s tím, že půjde o opravu mostu přes náhon.

Pro lepší orientaci řidičům připravila radnice nové webové stránky s přehledem všech aktuálních dopravních omezení, uzavírek a objízdných tras. Zájemci je najdou na adrese www.uzavirkytrebic.cz. V březnovém čísle Třebíčského zpravodaje najdou občané mapky nejbližších uzavírek a objížděk.