Na Jalovci vyrábějí umělý sníh od 26. prosince. Zatím je ho dost pouze na malý vlek, kde se ve všední dny jezdí od 10 do 20 hodin. Celá sjezdovka by mohla otevřít už ve středu. „Chybí nám zhruba dvě noci a jeden den mrazivého počasí. Ideální by bylo, kdyby se teploty pohybovaly okolo mínus deseti stupňů," konstatoval v pondělí dopoledne vlekař Josef Paděra.

Podle něj by bylo ideální, když bude na svahu alespoň půl metru sněhu. „Stačilo by i dvacet centimetrů, ale Jalovec má svá specifika. Dolní část je hrbolatá, sjezdovka se vymílá, a je lepší, když budeme mít sněhu více," řekl Paděra s tím, že se na Jalovci stále zasněžuje. Podle předpovědi počasí se zdá, že by se Jaloveckým výroba sněhu mohla podařit. „Následující dny bude lehce mrznout i přes den, na lyže to bude dobré," předpovídá Ivo Svoboda, jenž na Facebooku provozuje stránku Počasí v Třebíči.

Zimní počasí však příliš dlouho nevydrží. „Výhled je takový, že jak rychle sníh přišel, tak rychle zase odejde. O víkendu se budou sněhové podmínky zhoršovat na celé Vysočině, v Třebíči se očekává až 10 stupňů," podotkl Svoboda. Z takové zprávy provozovatelé lyžařských areálů radost nemají.

V Želetavě by na tamní sjezdovce potřebovali ještě alespoň 20 centimetrů nového sněhu. „Teď máme spadeno skoro 10 centimetrů, ale kvůli vykácenému lesu se to hodně vyfoukává," posteskl si Aleš Vícha ze Ski klubu Želetava. Na ochlazení čekají také v Kněžicích-Rychlově, Brtnici i v Třebíči na Kostelíčku. „Náš vlek se nachází v obytné zóně, takže nemůžeme zasněžovat v noci. Potřebovali bychom, aby tři dny sněžilo, nebo jeden den, kdy teplota klesne pod 10 stupňů a my mohli uměle zasněžovat," řekla Alice Fukasová, provozovatelka ski areálu Baby Třebíč.

Milovníci sjezdového lyžování tak na svahy musejí vyjet do ostatních okresů Vysočiny. Lyžuje se v Lukách nad Jihlavou, Velkém Meziříčí nebo Novém Městě na Moravě.

Vyznavači běžek jsou na tom o poznání hůře. Na kvalitní stopy si počkají i na Novoměstsku, centru lyžařských sportů. „Uvažujeme, že bychom najeli alespoň krátké tratě skútrem. Ovšem přestože je třeba na Fryšavě dvacet centimetrů nového sněhu, úprava tratí je komplikovaná, neboť v nižších partiích, zejména kolem Nového Města, je sněhu výrazně méně," konstatoval úpravce novoměstských tratí Jiří Trnka. Kvalitní svezení běžkařům nabízí alespoň Vysočina aréna, kde je připravený okruh dlouhý 1,5 kilometrů.

Rolbu na úpravu stop v okolí Pekelného kopce u Třebíče má připravenou také tamní TJ Spartak. Vyjetí přístroje však ani tady přírodní podmínky zatím nedovolují.