Zatímco na výše položených sjezdovkách Vysočiny se už pomalu začíná vyrábět technický sníh, největší areál na Třebíčsku, Jalovec u Číchova, si na zapnutí sněhových děl ještě chvíli počká.

Předpověď počasí totiž hlásí mírné oteplení, na Jalovci tak začnou vyrábět technický sníh až za příznivějších podmínek. „Až bude jasné, že mráz vydrží alespoň pět dnů v řadě, půjdeme do toho. Podle předpovědi to vypadá, že bychom mohli začít zasněžovat někdy po pátém prosinci. Už teď jsme ale připraveni, stačí jenom spustit děla," říká Pavel Škorpík z lyžařského střediska SK Jalovec a dodává: „Výroba technického sněhu vyjde na 15 až 20 tisíc za jeden den. Pokud by měl hned roztát, tak to nemá cenu."

Na Jalovci si na letošní sezónu pořídili jedno nové sněhové dělo, umělý sníh tak sjezdovku pokryje o něco rychleji. „Záleží na teplotě, ale vrchní sjezdovku s malým vlekem bychom nyní měli zasněžit za dva nebo tři dny," myslí si Škorpík. Sjezdovka nad restaurací, která je vhodná pro začátečníky i pro děti, bude na začátku sezóny pro provozovatele prioritou, dle slov Pavla Škorpíka se ji budou snažit zprovoznit co nejdříve.

Dolní část sjezdovky přijde na řadu později. Technicky náročnější pasáž, kde jízdu lyžařům ztěžují nepříjemné hrboly, pro letošek doznala mírných změn. Její úplné zarovnání ale není pouze věcí provozovatele, situaci komplikuje fakt, že zde roste několik vzácných rostlin a území je tak chráněné. „Kdyby to šlo, spodní část sjezdovky už je dávno zarovnaná. Přece jenom se nám s ochranáři podařilo domluvit a některá místa jsme mohli pomocí bagru upravit. Na největších hrbech se s tím ale dá jen málo co dělat," konstatuje situaci Škorpík.

Další sjezdovky na Třebíčsku, v Želetavě a Kněžicích Rychlově, techniku na umělé zasněžování nemají, lyžaři si tu musí počkat na dostatečnou vrstvu přírodního sněhu.

Některé sjezdovky na Vysočině zasypal technický sníh už v noci na středu. Zasněžovat se začalo v Novém Městě na Moravě, na Šacberku i Křemešníku, ve střehu zůstávají v Lukách nad Jihlavou. „Technika je připravena, jsme v pohotovosti. Jakmile to půjde, spouštíme motory. Snad to vyjde v noci na čtvrtek, kdy má teplota spadnout hodně dolů," sdělila provozovatelka sjezdovky Magda Vaňková.

TADEÁŠ MAHEL
ZUZANA MUSILOVÁ