Aby byly škody na hrobech co nejmenší, budou usilovat policisté a rovněž bezpečnostní agentura.

Jak upozorňuje krajská mluvčí Policie České republiky Dana Čírtková, zloději mohou návštěvníky nemile překvapit jak na parkovišti před hřbitovem, tak i na samotném hřbitově.

„Lidé by si ve vozidlech neměli nic nechat na viditelném místě. Je vhodné si cenné věci dát alespoň do kufru, aby nevzniklo pro zloděje lákadlo. Během půl hodiny nebo i kratší doby totiž mohou o viditelně odložené věci v autě poměrně snadno přijít," upozornila Čírtková.

Ve městech se snaží na hřbitově na dodržování pořádku dohlížet městská policie. „Je samozřejmá povinnost sloužících strážníků městské policie v denní i noční směnu jít na hřbitov a projít i jeho okolí. Děláme to každý rok a budeme v tom pokračovat i v budoucnu," podotkla zástupkyně vedoucího strážníka Městské policie v Moravských Budějovicích Hana Nixová.

Jak dodala mluvčí krajské policie, zloději se nezastaví před ničím a při chvilkové nepozornosti okradou návštěvníky i u hrobu svých nejbližších.

„Zloději hyeny jsou navíc bohužel i přímo na hřbitovech a v minulosti se už staly případy, kdy si starší žena odložila kabelku na méně viditelné místo a během zapalování svíčky ji někdo odcizil. Proto by mělo platit neodkládat věci mimo svůj dohled," apelovala na návštěvníky hřbitovů mluvčí Čírtková.

Hlídat hroby pomáhá agentura

V pěti vesnicích na Třebíčsku má na starost místní hřbitovy agentura Bezpečnost Horácka. „Máme na starosti pět hřbitovů. Mimo jiné ve Vladislavi, Trnavě nebo Rudíkově. Kontroly probíhají denně v nepravidelnou hodinu. Hlídka osobně prochází kolem hrobů a kontroluje, jestli není něco poškozeného nebo odcizeného," popsal práci zaměstnanců bezpečnostní agentury majitel Rostislav Veselý.

Zjistí-li hlídka, že není něco v pořádku, okamžitě to hlásí starostovi obce. Při zjištění výraznějšího poškození volají zaměstnanci agentury přímo Policii ČR. „Využíváme i kamery a fotopasti, ale k tomu bližší informace pochopitelně nezveřejňujeme," dodal majitel agentury Veselý.

I v Třebíči bude o víkendu na hřbitovy dohlížet městská policie. „Městští strážníci jsou informováni, budou tam chodit pravidelně. Na hřbitovech večer zamykáme," řekl správce Starého a Nového hřbitova v Třebíči Jiří Vejdovský. Zároveň dodal, že kamerový systém, který je součástí třebíčského hřbitova, působí na zloděje jako prevence.

DAVID ŠIBOR