Obyvatelé jsou již zvyklí na řeku, která se na loukách v okolí pravidelně rozlévá, hlavně na jaře. Tentokrát se ale voda přihnala nečekaně úplně odjinud – z kopců. Řeka zůstala v klidu.


„Já jsem vylítla v pantoflích z domu, protože to valilo dolů. Zvedala jsem kanály. Dostalo se to verandy, ale zaplaťpánbůh dál ne,“ vylíčila příval Zdeňka Filová. „Železniční násep byl celý zalitý vodou. Projel vlak a žuchlo to dolů,“ řekla.


Podle místních zasáhla Bransouze silná bouřka, možná dvě za sebou. Obloha prý byla úplně šedočerná.


Pohroma přišla nečekaně z kopců


„Seběhlo se to rychle. Jsme zvyklí spíše na řeku,“ sdělila starostka Bransouz Jana Fialová. „V hasičárně jsme měli půl metru vody, auto a jednu mašinu jsme měli pod vodou. Jednomu pánovi to shodilo celý kamenný taras, poměrně vysoký. A kus stráně,“ popsala starostka.


Zajímavé je, že velká část zeminy a štěrku, která se nahrnula do vesnice, nepocházela z polí, ale z cest. Promoklá louka na kopci vodu zadržet nemohla. Ta se pak řítila cestami a strouhami dolů. V jednom místě po sobě zanechala obrovské výmoly.


Špatně dopadlo i známé koupaliště, které leží na druhém břehu řeky. „Valila se tam voda z Chlumu. Zacpala se propust a všechno to teklo příjezdovou komunikací ke koupališti. Takže kurty a dětská zahrada jsou zatopené. Mezi koupalištěm a řekou se protrhla betonová zídka, což je dobře, alespoň měla voda kudy utíkat,“ doplnila starostka Jana Fialová.