„Není to kvůli tomu, že by se snad lovilo méně, ale bohužel asi před měsícem došlo k nemilé události. Chata pana Višňáka, který v oboře zvěř chová, totiž shořela a velká část medailových trofejí taky," řekl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Náměšti Tomáš Sedláček.

Na ty, kterým se plameny vyhnuly, se mohou lidé přijít podívat ještě v úterý mezi osmou a čtrnáctou hodinou. Krom převážně srnčích paroží z odlovených kusů v loňském roce na Náměšťsku si lidé budou moci prohlédnout výstavu fotografií, několik preparátů cizokrajné i místní zvěře a hlasovat mohou pro nejlepší kresby dětí ze základních škol.

Podobně bohatý doprovodný program si mohli ještě včera vychutnat návštěvníci obdobné přehlídky, která se uskutečnila v zámeckých konírnách v Moravských Budějovicích. Součástí akce byla výstava obrazů Aleny Lukešové, expozice státního podniku Lesy ČR nebo nabídka loveckých doplňků. Prim ale i tady hrály trofeje. „Zvěř považujeme a je obnovitelné přírodní bohatství, proto také můžeme každý rok sledovat pestrou variabilitu především u srnčí zvěře, která je v našem regionu nejpočetnější," připomněl Jaroslav Kotrba z odboru životního prostředí v Moravských Budějovicích.

Obě přehlídky doplnila vystoupení loveckých trubačů a organizátoři nezapomněli ani na nejmenší návštěvníky. Zatímco v Moravských Budějovicích si mohli vyzkoušet lukostřelbu, v Náměšti laserovou střelnici.

Výstava trofejí letos nemine ani Třebíčsko. Akce s doprovodným programem začne na Bažantnici v pátek 9. května a pokračovat bude i po oba následující víkendové dny. Návštěvníci na ní budou moci zhlédnout trofeje za celý třebíčský okres.