„Houby moc nerostou, zvláště ty populární hřibovité se staly úplnou vzácností,“ uvedla Kateřina Pauzarová z jihlavského mykologického klubu. A přitom je za dveřmi asi největší mykologická událost roku – velká houbařská výstava. Veřejností vyhledávaná a hojně navštěvovaná přehlídka právě rostoucích hub v jihlavském Muzeu Vysočiny je naplánována na tento týden. „Doufáme, že bychom i přes nepřízeň počasí mohli nasbírat kolem tři sta druhů,“ řekla Pauzarová.

Sama nejlíp ví, že odhadnout přesné číslo je složité. „Houby sbíráme dva dny až den před výstavou, aby byly co nejčerstvější,“ poukázala na rizika mykoložka. Minulý rok měli jihlavští houbaři na výstavě čtyři sta devadesát sedm druhů hub. „Letos si velké naděje neděláme,“ doplnila Pauzarová.

Houbám nesvědčila sucha, která panovala od druhé poloviny srpna. Nějaké houby však přece jen rostou. „Sucha přečkaly muchomůrky růžovky, holubinky, lišky, sem tam je možné najít i klouzka,“ vypočítala mykoložka. Houby se teď vyskytují na západ od Jihlavy a také na Pelhřimovsku.

Mykologická podzimní poradna má letos na svém kontě svého prvního a zatím posledního návštěvníka. „Přišla za mnou paní a přinesla mi k určení šest druhů hub,“ vylíčila své překvapení z letošního jediného zájemce Pauzarová.

Mykologická poradna funguje na jaře a na podzim, v létě bylo možné dohodnout si konzultaci pouze po telefonu. „Jeden houbař mi například přinesl k určení poměrně vzácného bělolanýže obecného,“ vzpomněla si mykoložka.

Letos v září oslaví mykologický klub Jihlava první rok své existence. Nově vzniklý klub má zatím třicet čtyři členů. „Ani jsem nečekali takový zájem,“ pochvalovala si Pauzarová. Výstava by třeba mohla oslovit další zájemce o členství. Jen aby bylo co vystavovat. Téměř jisté je, že pokud se na výstavě objeví proslulý hřib satan, nebude pocházet z Vysočiny. „Na Vysočině hřib satan neroste, bylo by velkou vzácností, kdyby se tu objevil,“ prohlásila mykoložka.

Na Vysočině se podle jejího kolegy Jiřího Burela naopak daří lošákovitým houbám a kuřátkům, z nichž mnohé z nich jsou zapsané na červeném seznamu ohrožených druhů. „Z lošákovitých hub jsou jedlé dva druhy. Poznají se podle ostnů pod kloboukem a oranžového zbarvení,“ uvedl Burel.

Kuřátka však ke konzumaci nedoporučuje. Jednak mnohá z nich jsou velmi vzácná, bývají hořká nebo mají projímavé účinky. Pozor bychom si také podle mykologa měli dávat na populární podzimní houby václavky. Jeden z druhů václavek je totiž mírně jedovatý a způsobuje žaludeční obtíže. „Laik by těžko poznal, o který druh jde. Proto se musí václavky vždy důkladně povařit,“ varoval Burel.

BLANKA FIŠAROVÁ