„Taková výstava tu ještě nebyla. Jde v podstatě o časosběrnou výstavu, která mapuje sto let výtvarnictví v jedné rodině. Obsahuje různé přístupy od realistické kresby až po abstrakci, od kreseb po až po kolorované náboženské malby. Z velké části výstava dokumentuje také kousek dějinné paměti našeho města, do níž se Strnadi nesmazatelně zapsali," řekl v úvodu nový vedoucí muzea Petr Beránek, který na začátku letošního roku nahradil ve vedení instituce Václava Kováře.

K vidění jsou nejen díla v Moravských Budějovicích dobře známého Bojdy Strnada, ale také jeho otce Leopolda, bratra Miloše a dětí Jiřího a Vítězslavy.

Beránek přidal ještě jeden osobní důvod. „Pro mě je výstava výjimečná už z toho důvodu, že znám Bojdu od svého nejútlejšího dětství a on mě nepřímo přivedl i na toto místo, protože ve mně povzbudil lásku k historii," dodal vedoucí muzea.

V rámci zahájení letošní sezony prozradil Petr Beránek také další akce, na které se mohou návštěvníci těšit. Chronologicky první bude muzejní noc 3. června. „Letos při ní zpřístupníme některé běžně nepřístupné prostory," láká Beránek. V srpnu začne výstava ke 120 letům jemnické dráhy a na podzim přijede s přednáškou o genetice a etice Marek Orko Vácha.

„Kromě těchto akcí se dočkáte i dalších tradičních, jako jsou řemeslnický jarmark a vánoční výstava, která bude věnována tradičním i netradičním betlémům," ubezpečil Beránek.

Výstavu 3/5 Strnadi mohou zájemci v muzeu navštívit až do 22. července, kdy končí.