„Je to naše největší výstava, jakou jsme kdy měly," řekla Eva Jurmanová, která je společně se svojí matkou Marií Žilovou autorkou zmenšených replik lidových krojů.

Autorky se snaží o přesné repliky, které jsou na panenky přibližně pětkrát zmenšené. Předlohou pro ruční výrobu jsou jim popisy a střihy starých krojů a dalších lidových oděvů.

Proces zhotovení kroje není jednoduchý – modeluje se nejdříve z levného materiálu, poté se použije materiál starý původní nebo podobný, ale vyráběný v současnosti. Veškeré oděvní části jsou ručně šité a část užitých krajek je na základě historické předlohy ručně paličkovaná nebo síťovaná.

První z Třebíčska

„Prvním krojem, který jsme s maminkou společně ušili, byl z Třebíčska," prozradila Jurmanová, která pochází z Nového Veselí. Mezi prvními ušitými byly také další kroje z Českomoravské vrchoviny – z Telče, Dačic, Třebíče a Žďáru nad Sázavou.

Postupně vznikaly kroje vytvořené podle krojových předpisů známé etnografky Blaženy Šotkové. K nejsložitějším krojům, co do pracnosti, patří kroj litomyšlský, mladoboleslavský a kyjovský.

Součástí výstavy je rovněž dětský koutek a samoobslužný interaktivní program pro rodiny s dětmi.
Výstava začala vernisáží na Zelený čtvrtek a bude pokračovat až do 12. června. Navštívit ji zájemci mohou každý den kromě pondělí v Konírně třebíčského zámku.