„Po rekonstrukcích je to první velká výstava. Označuji ji za autorskou, protože nejde o žádnou zápůjčku. Výstava je vymyšlená Jitkou Knotkovou a zrealizovaná Michalem Zábršem od nás z muzea," řekl ředitel muzea Jaroslav Martínek. Výstava v zámecké konírně představuje archeologické nálezy z hradiska u Kramolína. „Místo je jednou z vůbec nejbohatších pravěkých až raně středověkých lokalit na západní Moravě," podotkla Jitka Knotková.

Výstava potrvá až do půlky května před muzejním veletrhem. Na něj se sjedou muzejníci a pracovníci galerií z celé republiky. Do zámecké konírny se po letech nuceného exilu vrátí rovněž výstava Open performance, která doprovází třebíčský festival Zámostí. Na léto je nachystán vrchol sezóny. Výstava Dýmky a svět. „Máme putovní výstavu, která již sjezdila celou republiku, byla na Slovensku a v Polsku, ale u nás ještě k vidění nebyla. Rozšíříme ji i o zápůjčky sběratelů indiánské dýmky, exotické dýmky a africké dýmky," popsal ředitel Martínek. Výstava skončí těsně před dalším ročníkem Třebíčského kouření. V listopadu bude krátká instalační přestávka. Po Třebíčském kouření bude potřeba pořádně vyvětrat. Začne se rovněž chystat vánoční výstava betlémů. „Bude to výstava srovnávací. Návštěvníci uvidí třebíčské betlémy a máme zamluvené severočeské betlémy. Trvat bude do Hromnic příštího roku," sdělil Martínek.

V muzeu rovněž rozjíždí dvouletý projekt propagace, na který se jim podařilo získat 4,5 milionu korun z evropských dotací. Krom nových webových stránek a všech možných druhů propagace celého zámeckého areálu budou součástí projektu i kostýmované prohlídky. „Již se vyrábí devětadvacet kostýmů. Vše je ve fázi přípravy. První akce v kostýmech by mohla být již v létě," dodal Martínek.