„Právě probíhá výzkum tradiční stravy v našem regionu. Zájemci mohou vyplnit dotazník v elektronické podobě na webové stránce http://www.muzeumtr.cz/lidovastrava.html, nebo jim můžeme poslat papírovou formu dotazníku s odpovědní obálkou. Výstupem bude dvoujazyčná kuchařka, která vyjde na jaře roku 2020,“ vysvětlila Silva Smutná z Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina.

Projekt je přeshraniční, muzejníci spolupracují i s dalšími kolegy nejen v republice, ale i v sousedním Rakousku. „Jedná o společný projekt partnerských institucí v krajích Jihočeském, Jihomoravském, v Kraji Vysočina a v regionu Dolního Rakouska. Kuchařka tedy bude česko-německá,“ upřesnila Silva Smutná.

Pamětníci mohou nabídnout recepty na jídla, která se v jejich rodině vaří už od nepaměti. „Sbíráme recepty od polévek a všedních jídel až po sváteční pokrmy. Všechna by měla být z našeho regionu,“ podotkla Silva Smutná.

„Posuzovat je bude kolektiv etnografek z krajských muzeí. Kopie všech receptů, i těch, které do dvoujazyčné kuchařky vybrány nebudou, uložíme v chráněné muzejní databázi. Poslouží pro případné vydání samostatné horácké kuchařky,“ dodala Silva Smutná, která také prozradila vlastní rodinný recept. „Je to recept po manželově babičce na jahodovou omáčku s knedlíkem: 1,5 litru jahod rozmixovat s cukrem, 1 dcl vody, malá lžička soli, 3 hřebíčky, skořice, bobkový list - krátce povařit, přidá se máslová jíška ze tří lžic mouky, a opět se krátce povaří. Přílohou jsou kynuté knedlíky bez náplně,“ řekla Silva Smutná.

Radost z dárků
Obchodníci na Vánoce nabízeli Domácího vševěda nebo nedostižitelný krém