„Pokud je sníh, tak sem jezdím každý rok. Byl jsem i v Lukách a Velkém Meziříčí, ale nejraději asi sem. Je to pro mě nejblíž," poznamenal Zdeněk Kopuletý.

Členům Sportovního klubu se tam podařilo uměle zasněžit celý 600 metrů dlouhý svah i plochu pod velkým vlekem, který vede lesem. „V některých místech máme i metr a 20 centimetrů. Ve spodních částech je totiž potřeba hodně sněhu, protože je tam členitý terén a je třeba ho zarovnat," podotkl předseda SK Jalovec Tomáš Března.

V minulé sezóně jel velký vlek 22 dní, malý o šestnáct dní déle. „Snad náš čeká aspoň taková sezóna jako loňská. Takové zimy, jaké bývaly dřív, už ale bohužel nejsou," poznamenal Tomáš Března.

Fyzicky i ekonomicky náročné zasněžování podstoupili také provozovatelé Ski areálu Baby v Třebíči Pod Kostelíčkem. Svah se jim podařilo připravit v úterý. „Umožnil nám to dostatečný mráz po celý den," řekl Igor Malý za provozovatele.

Na sjezdovce se už tedy dá lyžovat. Zároveň se otevřela školka pro nejmenší lyžaře. Stejnou službu nabízí také na Jalovci.

Sníh by mohl nějaký čas vydržet. Podle Českého hydrometeorologického ústavu však lze už v neděli a během příštího týdne očekávat mírné oteplení a nejvyšší denní teploty nad bodem mrazu.