Přijela víc než desítka nadšenců, byť proměnlivé počasí s nepříliš jasnou prognózou neslibovalo stoprocentní úspěch akce.
Tento druh sportu se nejlépe provozuje v úplném bezvětří, ranní kuropění a podvečerní „klid zbraní“ jsou ideální.


„Dorazil jsem z Olšan, máme farmu vedle farmy Bolka Polívky. Dřív jsem létal na samotném padáku bez motoru. Ale k tomu je vždycky potřeba jet někam daleko na kopec, čekat na ideální povětrnostní podmínky. Takže to často končilo akorát velkou pařbou v hospodě. S motorem ale můžu startovat klidně z louky za barákem. Lítám takhle už dva roky a jsem naprosto spokojený,“ prozradil Dalibor Skřivánek.


Vyřkl tak vlastně základní příčinu obliby tohoto sportu. Člověk je absolutně svobodný, letí si zhruba čtyřicetikilometrovou rychlostí kudy chce a vyčistí si hlavu raz dva. Jen si musí odmyslet bzukot za zády.


Motorovému paraglidingu holdují mladí i staří. Pořizovací cena takzvané krosny, tedy sedáku s motorem, vrtulí a nádrží, přitom není zrovna malá. Jde o částku od 80 tisíc výš. K tomu je potřeba připočítat padák, stojí od 20 tisíc. Dále speciální kombinézu, helmu, vysílačku. Za hodinu letu si motor vezme asi tři litry benzínu.


Na motorový padák jsou jako u všech druhů létání potřeba pilotní zkoušky, to je dalších 10 tisíc korun. Prostě každá legrace něco stojí.
Ovšem najdou se důchodci, kteří si místo zahrady raději pořídí tento druh zábavy.


Na sletu u Koněšína bylo zajímavé i to, že díky vstřícnosti velitele vojenské letecké základny NATO v Náměšti nad Oslavou Libora Štefánika mohli účastníci startovat taky z míst, kde se jindy pohybují pouze vojenské letouny – z jedné ze stojánek v areálu.


Svou zásluhu měl i zdejší pilot a člen vojenského leteckého klubu Jaromír Bouda.
„Létám s L-39 Albatrosem, ultralightem a přešel jsem z klasického paraglidu na motorový,“ prozradil.
Účastníci sletu měli ideální počasí až v sobotu vpodvečer a v neděli ráno. I tak byli spokojení.


Kemp „Radarka“ provozuje Jiří Introvič, bývalý voják, policista, vojenský hasič a záchranář. Ochutnal snad všechny adrenalinové sporty. S kamarádem například za dva měsíce na malé jachtě přeplul Atlantik z USA do Evropy. Je rovněž z těch, kteří z klasického paraglidu přesedlali na motorový.


Na Radarce je možné provozovat mnoho netradičních volnočasových aktivit. Více informací uvádějí stránky www.introvic.estranky.cz.

Galerii si můžete prohlédnout u článku: Nad Třebíčskem se vznášely padáky