V den státního svátku, 5. července, věnovaném památce slovanských věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje, zavlála na mnoha obecních a městských úřadech vedle české státní vlajka i ta moravská.

Stalo se tak na asi stovce míst na Třebíčsku, například ve Studenci. „Přišlo nám to logické, Cyril a Metoděj přišli na Moravu, tak proč nevyvěsit moravskou vlajku," poznamenal studenecký starosta Jiří Tomešek s tím, že v obci zavlála na památku slovanských věrozvěstů počtvrté.

Podobně se k iniciativě organizace Moravská národní obec připojily také Markvartice. „Hlásíme se k Moravě. Podle mě to není nic špatného. Morava byla a stále je," mínil markvartický starosta Vlastimil Klusák.

PODPOROVAT A ROZVÍJET

Moravská vlajka zavlála na Třebíčsku také na radnicích v Moravských Budějovicích, v Náměšti nad Oslavou a v Jemnici. „Pocit sounáležitosti a zdravý moravský patriotismus je velmi silný. Morava je vnímána jako trvalá hodnota a kulturní dědictví, které stojí za to podporovat, udržovat a rozvíjet," řekla místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová. „Dnes se již neobáváme, že Morava bude vymazána z paměti jejích obyvatel," dodala.

Právě Moravská národní obec spustila asi před čtyřmi lety kampaň, která měla vyvěšování moravské vlajky 5. července podpořit. Od té doby se k iniciativě připojilo 1230 obcí v České republice.

Na výzvu kladně reagovaly i Čáslavice. „Už si přesně nevzpomínám, jak se k nám tato informace dostala, možná jsme ji poprvé viděli na internetu, každopádně jsme to hned podpořili. Vlajku od té doby vyvěšujeme každý rok," podotkl čáslavický starosta Vladimír Bartes.

ZLOMENÁ TYČ

Vyvěsit vlajku chtěl také starosta Předína Arnošt Urbánek. V poslední chvíli mu to však znemožnily technické obtíže. „Bohužel se mi u vlajky zlomila tyčka a narychlo to asi nespravíme. Jinak ale vyvěšujeme pravidelně už možná tři roky a celou akci podporujeme," potvrdil.

VLAJKU NEVYVĚŠUJÍ

Naopak například na budově Obecního úřadu v Mladoňovicích visela během dvou dní státních pouze česká státní trikolora. Červeno-žlutou vlajku zatím zastupitelé pořídit nechtěli. „Dostala se k nám, že taková akce existuje, přemýšlelo se o tom, mluvilo se o tom, ale nic konkrétního jsme v té věci zatím nepodnikli. Uvidíme do budoucna, pokud to bude na pořadu dne, bránit se tomu zřejmě nebudeme," zamýšlel se starosta Mladoňovic Jan Chloupek.

Podobně se na projekt dívá také starosta Benetic Karel Houzar. „Nevyvěšujeme. Nabídnuto nám to bylo, ale nezapojili jsme se. Nebyl nikdo, kdo by s tím konkrétně přišel, takže jsme to na žádném jednání zastupitelstva ani neřešili," vysvětlil benetický starosta.

NA VELEHRADĚ

K vyvěšení moravské vlajky se letos po celé zemi připojilo o sto obcí více než v loňském roce. Červeno-žlutý prapor se pravidelně objevuje také mezi lidmi při národní pouti na Velehradě, místě spojovaném s příchodem Cyrila a Metoděje v 9. století na Velkou Moravu.
Moravská národní obec navíc připravuje řadu akcí, které mají moravskou identitu propagovat. „Během roku pořádáme dvě velké kulturně historické události. Na jaře Moravský den v Olomouci, který se letos poprvé konal pod záštitou primátora města Olomouce, a podzimní Den za Moravu v Brně," podotkla Lenka Holaňová.