Začala tam dětská olympiáda. Letošní, již osmý ročník soutěže pro děti z mateřských škol, proběhl na úvod žákovské olympiády, která se V Základní škole Benešova koná již čtvrtým rokem. „Přišly celkem čtyři školky s dětmi od pěti do šesti let. Máme tu sto čtyřicet předškoláků. Děti soutěží ve třech disciplínách, v běhu na čas, skoku do písku a hodu do dálky,“ řekl učitel sportovní třídy Pavel Mikoláš.


Disciplíny jsou každým rokem stejné a nemění se. Vybírá se také stejný zářijový termín, pro zpestření prvních dnů nástupu dětí do školky.
Malí sportovci se na tuhle olympiádu nějak zvlášť nepřipravují. Soutěží bez tréninku. Zato oči rozzářené nadšením ze hry bylo poznat u každého stanoviště.
„Nejvíc mě baví běhání na čas, skončil jsem jako druhý. A pak je ještě dobrý skok do písku. Moc bych chtěl vyhrát nějakou cenu,“ prozradil teprve pětiletý Lukáš Novotný z Mateřské školky Dukovanská.


Ceny děti dostávají od svých učitelek až ve školce. Diplom a zlatá medaile na mls potěší každého zúčastněného předškoláka.


„Děti na tenhle den skutečně nijak nepřipravujeme, pobyt venku mají ve školce každý den. Jde tu o spolupráci se základní školou, chceme dětem ukázat prostředí školy,“ podotkla Ivana Vrbková z mateřské školy Benešova.


Pořadí výkonů malých sportovců se dostane na školní nástěnku. To hlavně pro rodiče, aby si mohli porovnat své dítko s ostatními. „Poslední dobou se pohyb dětí zhoršuje. Záleží hlavně na rodičích, jak se dětem věnují. Na některých dětech už nyní se pozná, že mají na určitou disciplínu pohybový talent,“ podotkl Mikoláš.

Fotky si můžete prohlédnout zde.

EVA UVÍROVÁ