„Bylo období, kdy to bylo úplně hrozné, teď už je to trochu lepší, ale ideální to není. Když jsem doma a chci se s někým domluvit, tak musím přecházet a hledat signál," popsal Vladimír Váňa z Rapotic, který využívá služeb společnosti O2.

Také další dva největší operátoři mají ve svých mapách pokrytí bílá místa. Klienti společnosti Vodafone se setkávají s problémy při volání třeba v okolí Přeckova a Horních Vilémovic, uživatelé T-Mobilu na špatnou komunikaci přes sluchátko mobilního telefonu upozorňovali před časem například v Opatově. „Lidé si stěžovali a řešili jsme to i na zastupitelstvu," potvrdila opatovská starostka Lenka Štočková.

„Hned jsme operátorovi telefonovali a bylo nám přislíbeno, že se signál do konce listopadu zlepší. Nakonec se to podařilo dřív a co mám zprávy, lidé už mají signál dostatečný," dodala.

Podle mluvčí společnosti T-Mobile Patricie Šedivé za to mohly technické nedostatky na vysílači Brtnička. „Technologové situaci ověřili a potvrdili slabé 2G vysílání, a to zejména v budovách," upřesnila.

Návratnost

Nedostatečný signál obecně způsobuje řada faktorů. Tím, který může ovlivnit firma zajišťující jeho přenos k přijímači, tedy mobilnímu telefonu, jsou terénní nerovnosti na trase. Při plánování stavby nového vysílače se však podle Patricie Šedivé myslí nejen na kopcovitou krajinu, která přenos signálu komplikuje, ale také na návratnost nemalé investice.

Porovnávají se při tom náklady ve výši několika milionů korun a počet lidí, kterým by se za takové peníze lepšího signálu dostalo. „Proto pokud je při sobě více malých vesniček, snaží se poskytovatel postavit vysílač vždy tak, aby celou lokalitu co nejlépe vykryl. Stále existují malé obce, kde by bylo potřeba signál posílit, není jich ale mnoho," podotkla mluvčí společnosti T-Mobile.

Ten společně s firmou O2 uzavřel před dvěma měsíci smlouvu, na základě které sdílejí na Třebíčsku své služby. V minulosti už obdobné dohody vznikly na Pardubicku nebo Královéhradecku. „Díky tomu se signál výrazně zlepšil. Pokrytí populace nyní dosahuje 99,7 procenta," potvrdila mluvčí společnosti O2 Kateřina Mikšová.

Bílá místa ve svých mapách pokrytí mají na Třebíčsku všichni tři největší operátoři, T-Mobile, Vodafone i O2.

Stoprocentního pokrytí se podle mluvčí posledně jmenované společnosti bude v budoucnu dosahovat jen velmi těžko. Důvodů je prý celá řada. „Většina souvisí s fyzikálními vlastnostmi signálu. Signál špatně prochází členitým terénem a mění se v průběhu roku, kdy je na stromech listí," mínila Kateřina Mikšovská.

Překážkou pro cestu mobilního signálu může být třeba i nově postavená budova.

„Velký vliv na kvalitu signálu pro volání uvnitř budov má jejich konstrukce. Signál snáze proniká do staveb dřevěných a zděných, větší útlum nastává v případě budov železobetonových. Oslabení mohou způsobovat i žaluzie," poznamenala mluvčí společnosti O2.

Ke zlepšení nejspíš nedojde

Pokud se mobilní signál uživatelům z nepokrytých oblastí nezlepšil po zářijovém uzavření zmíněné smlouvy o sdílených službách mezi firmami T-Mobile a O2, nedočkají se pravděpodobně ani v nejbližší době. Největší operátoři působící v tuzemsku se totiž shodují, že výstavba nových vysílačů je ekonomicky i technicky velmi náročná. „Zdá se to jednoduché, ale výstavba každého vyžaduje koordinaci několika oddělení a desítek zaměstnanců," připomněla za společnost T-Mobile Patricie Šedivá.

A když už se prostředky i vhodné místo pro nové vysílací zařízení najde, mohou jeho výstavbu znemožnit administrativní úskalí. „Často narážíme na neochotu majitelů pronajímat své nemovitosti pro umístění vysílačů. Dalším aspektem je legislativa, třeba přísnější podmínky pro výstavbu vysílačů v chráněných krajinných oblastech či národních parcích," líčila Kateřina Mikšovská.