Mlékárna J+R v Moravských Budějovicích dokonce skončila minulý měsíc provoz. Dohodou z ní odešlo 38 zaměstnanců. Zbývajících dvacet tři zaměstnanců přešlo do mlékárny v Jaroměřicích.


Zda-li se podaří moravskobudějovickou mlékárnu postavit znovu na nohy, se zamýšlel její spolumajitel Bedřich Štecher: „O tom je zatím předčasné hovořit. Provoz je tam zakonzervován. Některá zařízení potřebná pro výrobu byla odtud převezena do Jaroměřic.“


V brzku by měl zaniknout i provoz jaroměřické mlékárny v Želetavě, ve sklepních prostorách pronajatých od tamního francouzského výrobce sýrů.
„Želetavský provoz, patřící pod naši firmu, zatím stále funguje. Postupně jej ale stěhujeme do Jaroměřic. V Želetavě máme 59 zaměstnanců a jejich počet bude snížen o 37 pracovníků. Zbylé zaměstanance převedeme do Jaroměřic,“ sdělil Štecher.


Jaroměřická mlékárna ke 30. listopadu zaměstnávala 77 osob. V průběhu prosince se jejich počet navýší o pracovníky z rušených provozů na zhruba 125.


Jaroměřickou a moravskobudějovickou mlékárnu Štecher odkoupil v listopadu společně s Miroslavem Suchým od jejich dřívějšího zaměstnavatele, francouzského vlastníka Bel Sýry Česko, kde oba pracovali na manažerských postech.


Proč sáhli k razantnímu propouštění, vysvětlil Štecher: „Výrobu potřebujeme zracionalizovat a musíme snížit náklady, abychom zbytečně nevyhazovali peníze oknem.“ V žádném případě prý nehodlají omezit výrobu.


Zaměstnancům, co odešli dohodou, vyplatí firma pětinásobek měsíčního platu.


„Věřím, že ta místa budou zase znovu vytvořena, byť s nějakou časovou prodlevou,“ komentoval situaci v mlékárnách ředitel Úřadu práce Třebíč Vojtěch Vymětal.


Vánoce s výpovědí v ruce budou i jinde


Mlékárny nejsou přitom jediné, kde se uplynulý měsíc hromadně propouštělo.


V listopadové frontě nezaměstnaných, jež čítala na 6952 lidí, bylo i na třiatřicet zaměstnanců Zemědělského družstva Budišov, patnáct zaměstnanců firmy Less and Forest s. r. o., po dvanácti zaměstnancích z firmy Lesart Kladeruby a akciové společnosti Oslavan. Se zimou skončilo také na 134 pracovníků na veřejně prospěšných pracích.


Fronta lidí bez práce narůstá

Už první prosincový týden zaevidovali na třebíčském úřadu práce 738 nově nezaměstnaných. Přitom za celý listopad bylo nově nezaměstnaných 889. Jak je situace vážná, zdůraznil Vojtěch Vymětal: „Nově nahlášených nezaměstnaných je za prvé hodně a za druhé – volná pracovní místa pořád nejsou.“

Nezaměstnanost

Počty nezaměstnaných v mikroregionech za měsíc listopad:
Budišovsko 284
Hrotovicko 398
Jaroměřicko 444
Jemnicko 372
Moravskobudějovicko 1126
Náměšťsko 808
Okříšsko 383
Třebíčsko 3137
V listopadu byla míra nezaměstnanosti na Třebíčsku 11,5 %.