Prodlužování a vyhledávání knih, které v knihovně máme, mohou udělat právě prostřednictvím webových stránek a nemusí kvůli tomu do knihovny," vysvětlila ředitelka městské knihovny v Třebíči Marie Dočkalová.

Podobně vidí situaci Ivana Kvasničková, vedoucí městské knihovny v Moravských Budějovicích, kde se knihovna nachází jen několik metrů od gymnázia. „Úbytek čtenářů je patrný, možná trochu překvapivě, mezi středoškoláky. Nevím, nakolik je to dáno tím, že mnoho knih už je volně dostupných na internetu. Ale například městská knihovna v Praze má databázi, kde publikace, které už nejsou chráněny autorským zákonem, jsou volně dostupné," přidala možný důvod Kvasničková.

To, že mladí lidé upřednostňují online publikace, potvrzuje i student Robert Švanda. „Dávám přednost elektronicky dostupným publikacím. Navíc studuji v Brně a většinu knih, které potřebuji ke studiu, si půjčím tam. Když jsem studoval na moravskobudějovickém gymnáziu, do knihovny jsem občas zavítal. Ani přes vlídný a ochotný personál jsem se do ní ale pravidelně chodit nenaučil," potvrdil slova vedoucích knihoven Švanda.

Celorepublikový průměr návštěvnosti knihoven je asi 16 procent z počtu obyvatel daného města. V Třebíči se návštěvnost pohybuje kolem 23 procent. U dětí je rozdíl ještě výraznější. „Za rok 2014 byl průměr návštěvnosti u dětí 39 procent a my jsme se pohybovali až kolem 70 procent, což je skoro dvojnásobek oproti republikovým číslům," pochvaluje si situaci v Třebíči ředitelka Dočkalová.

V průběhu let ubývají čtenáři i ve vesnických knihovnách. „Ta čísla jsou každoročně podobná, ale samozřejmě srovnáme-li to s dobou před deseti nebo patnácti lety, návštěvníků tu tolik nemáme. Abychom si čtenářů udrželi co nejvíce, snažíme se spolupracovat s knihovnou v Třebíči, která nám nějaké knihy půjčuje, a my tak máme pestřejší výběr," uvedla vedoucí knihovny v Litohoři Helena Hanzalová.

Knihovny se snaží intenzivně spolupracovat se školami, a tím přilákat děti nejen do knihoven, ale také k samotnému čtení. „Několikrát do roka pořádáme tematické besedy. Dříve to bývalo jen v naší režii, ale teď zveme také například známé spisovatele. Pozvánku na tyto pořady pochopitelně dostávají místní školy," uvedla Kvasničková.

Navíc se moravskobudějovická knihovna snaží přilákat ty nejmenší registrací zdarma a pro první rok odpuštěním poplatku.

Až tisíc různých akcí podle ředitelky uspořádá za rok pro děti Městská knihovna v Třebíči. „Jednotlivá pracoviště knihovny spolupracují se svými spádovými školami a každý den pořádají minimálně dvě akce," dodala.

DAVID ŠIBOR