Kasičky byly v obchodě a u kašny na náměstí. Už letos v únoru byl výtěžek sbírky předán do správných rukou, a ty ruce patří Martinu Svobodovi.

Martin je mladý nadějný sportovec, zrakově postižený od narození. Letos v září mu bude čtrnáct roků. Ve sbírce se vybralo 21 a půl tisíce korun. Další občané města přispěli přímo Martinovi a celková částka 24 tisíc korun stačila na zakoupení nového dvojkola, které si Svobodovi vyzvedli v Třebíči desátého května. Martin jezdí na novém tandemu se svým tatínkem jako druhý v řadě. Měl zpočátku obavy z jízdy, nevěděl, jak správně šlapat a sedět v souladu se svým otcem vpředu, který kolo řídí a více šlape do pedálů. Po několika jízdách se ale oba srovnali a jízdu zvládají. ,,Teď ještě, aby se to naučila mamka a bude to paráda!" pronesl tatínek Martin, který ještě jednou děkuje všem, kteří přispěli jeho synovi.

Jízda na kole není jedinou sportovní činností, kterou Martin Svoboda vykonává. Ještě plave, skáče do dálky, běhá, hází kriketovým míčkem, a když nesportuje, hraje na elektrickou kytaru. Všechny aktivity krom hry na kytaru provozuje ve škole pro zrakově postiženou mládež v brněnských Pisárkách od roku 2011. Školu v Brně má s internátním režimem, domů k rodičům jezdí na víkendy. Ne vždy. To když má se svoji školou atletické soutěže, které se odehrávají o víkendech. Na závody jezdí mladí sportovci společně s Martinem linkovými autobusy nebo vlaky. Cesty a náklady na závody jim hradí jejich škola. Martin má doma pěknou řádku medailí a diplomů, které získal za své sportovní výkony. Co ho čeká do budoucna? Ještě dva roky bude navštěvovat speciální školu pro zrakově postiženou mládež, po jejím absolvování by chtěl studovat na střední škole. Sportu nemíní zanechat, je to jeho koníček, ve kterém ho podporuje i rodina.

Přejme tedy Martinu Svobodovi mnoho sportovních úspěchů a mnoho krásných kilometrů našlapaných na dvojkole se svými rodiči.

ZBYNĚK HOBZA