Nejinak tomu bylo v těchto dnech, kdy ke čtvrtému sjezdu rodáků vyšla publikace zachycující poslední čtvrtstoletí v dějinách obce. Výsledkem usilovné práce dvojice autorů starosty Jana Chloupka a vydavatele Jaroslava Kalába je dvousetstránková kniha, která jistě potěší nejen místní občany, ale i ty čtenáře, kteří mají zájem o dobrou regionální literaturu. Text je přehledný, čtivý a zajímavý, grafické zpracování pěkné, což je u mnohých, podobných prací často velký problém.

Kniha se věnuje především realizaci a završení mnoha záslužných akcí, které se v Mladoňovicích v letech 1988-2013 podařilo uskutečnit. Na své si však přijdou i zájemci o dějiny obce, lidové zvyky, které se ve vesnici dlouhá léta udržují, představena je práce škol, podniků, spolků a organizací, zachyceny a krásně fotograficky zdokumentovány jsou historické památky. Je to nejen místní kaple sv. Floriana, ale i známé poutní místo Dobrá Voda, které k Mladoňovicím patří, jakož i na jejich katastru se nacházející kříže a boží muka. I tyto drobné sakrální památky byly v posledním čtvrtstoletí z velké části pěkně opraveny.

Kniha, na jejíž realizaci se podílely, mimo obce Mladoňovice, vydavatelství Jarmark a havlíčkobrodské tiskárny, vyšla nákladem 600 výtisků. Až na několik jazykových chyb a nepřesností (např. na str. 10, 12, 114, 116) se jedná o skutečně výjimečnou publikaci, kterou se po právu mohou Mladoňovice pyšnit.

PAVEL KRYŠTOF NOVÁK