„Kosti byly na místě uloženy bez vědomí a svolení města,“ uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Právě městu objekt patří.

Prostory, kde byly pytle s kostmi nalezeny, archeologům podle informací Deníku poskytl jeden ze zaměstnanců jihlavského útulku, který v objektu bývalých kasáren také funguje. Mimo to byl objekt špatně zajištěn, a díky tomu se do něho dostali mladíci, kteří kosti našli.

Kosti už jsou jinde

Poté, co byly ostatky v bývalém vojenském objektu nalezeny, byly ještě v pondělí přesunuty na zabezpečené místo.

„Máme je uloženy u nás,“ řekl Deníku ředitel Muzea Vysočiny Karel Malý.

Celou věc už řeší policie. „Budeme se zabývat tím, zda nedošlo v souvislosti s manipulací s kosterními ostatky k porušení zákona a dále důvodem jejich uskladnění na tomto místě,“ řekla jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Případ zajímá i jihlavský magistrát. „Zjišťujeme, za jakých okolností byly ostatky v objektu uloženy a vyvodíme z toho důsledky,“ doplnil mluvčí radnice.

Podle oficiálního vyjádření jihlavského muzea a obecně prospěšné společnosti Archaia Brno, která archeologický průzkum prováděla, byly ostatky na místě mimo jiné kvůli nedostatku vhodných úložných kapacit.

Umístění kostí v bývalém vojenském objektu na Pístově mělo být krátkodobé a dočasné pouze do doby, než bude vybráno antropologické pracoviště a ostatky převezeny k dalšímu zkoumání.

Podle prohlášení jihlavského muzea a společnosti Archaia Brno pocházejí lidské ostatky z řádně provedeného záchranného archeologického výzkumu v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Tam byly odkryty při stavbě tělocvičny u ZŠ Otakara Březiny.

Devadesát hrobů

V bývalých kasárnách na Pístově byly uloženy ostatky z více než devadesáti hrobů.

Šlo o obsah hrobů ze 17. až 19. století, někdy i s drobnou výbavou, jako jsou kovové součásti pohřebních rouch, korálků a křížků z růženců, medailonky, kování z nedochovaných rakví a podobně.