Jejich cílem bude především navázat spolupráci s městem Yichang v oblasti cestovního ruchu. Čtyřmilionový Yichang je druhým největším městem provincie Hubei. Právě tu v červnu navštívila krajská delegace, která byla oslovena zástupci města Yichang s žádostí o doporučení vhodného partnerského města v Kraji Vysočina. Hejtman Jiří Běhounek Číňanům nabídl Třebíč.

„Krajská delegace předala kontakt na třebíčskou radnici a tím začala vzájemná komunikace. V červenci jsme obdrželi pozvání k návštěvě města Yichang a k účasti na mezinárodním fóru OECD, které se týká vodní elektrárny Tři soutěsky. Cílem návštěvy je účast na mezinárodním fóru, představení Třebíče zástupcům města Yichang a navázání spolupráce mezi městy, především v oblasti cestovního ruchu," popsal místostarosta Pavel Pacal.

Opoziční zastupitelé o plánované cestě, která se má uskutečnit mezi 12. a 18. zářím, zatím nic nevědí. „Nám to zatím opět nikdo nedal vědět," stěžoval si Jaromír Barák z Třebíč Občanům. Sám však velký přínos v cestě zástupců města do Číny nevidí. „Číňanů jezdí do republiky již hodně, ale Třebíč není schopná se na turistickém trhu uplatnit. Je to především věc cestovních agentur, které dělají incoming, nebo čínských cestovních agentur. Je důležité, aby dostaly relevantní nabídku a stálo jim za to, Třebíč zařadit mezi místa, kam budou čínští turisté jezdit. Že pojede pan místostarosta do Číny a tam někomu někde Třebíč představí, to návštěvnost čínských turistů v Třebíči nezvýší," myslí si Barák.

Podle místostarosty Pavla Pacala je však právě tohle způsob, jak k nám čínské turisty dostat. Pomoci by měla i nově vznikající brožura o třebíčských turistických lákadlech, která bude mít svoji čínskou mutaci.

„Získali jsme kontakt na předsedu česko-čínské kulturní asociace, který působí přímo v Číně. Díky němu budeme mít překlad přímo do dialektu dané provincie," informoval místostarosta. Podle jeho názoru by cesta mohla pomoci nejen cestovnímu ruchu, ale i podnikatelům.

„Zároveň je to možnost navázat kontakty, které mohou přinést nové podnikatelské možnosti subjektům v Třebíči," zdůraznil Pavel Pacal a dodal, že aktivní práce a zviditelňování města je další způsob, jak v Třebíči ještě více rozhýbat turistický ruch a tím také ekonomiku.

Náklady spojené s pobytem a účastí na konferenci zaplatí čínská strana. Z městského rozpočtu by měly jít peníze pouze na cestovné. „Město Třebíč tudíž bude hradit pouze cestu tam a zpět. Zpáteční letenky se pohybují v rozmezí od čtrnácti tisíc výše pro jednu osobu v závislosti na počet přestupů a délku letu. My nyní hledáme tu nejoptimálnější," dodal Pacal.

Zda sbližování s čínskými partnery nějak ovlivní v budoucnu vyvěšování tibetské vlajky na třebíčské radnici, nechtěl nikdo z vedení města příliš spekulovat. „Radnice vyvěšuje tibetskou vlajku tradičně. Nicméně každoročně o tom rada rozhoduje, takže nyní na to nedokážeme odpovědět," řekl starosta Třebíče Pavel Janata.