„Kdysi jezdívaly děti z Okřešic do Třebíče do školky na ulici Palackého nebo na Obránců míru. Teď ale naše děti do třebíčských školek vzít nechtějí," vylíčila Vladimíra Komínková z Okřešic, která už druhým rokem marně hledá místo pro svého čtyřletého syna ve školce. Vozit dítě denně do školky do Čechtína je pro ni nepraktická zajížďka, pokud by měla práci v Třebíči.

Že pro děti z okolních vesnic nejsou volná místa, potvrdila vedoucí odboru školství a kultury třebíčské radnice Jindřiška Pánková. „Šance na umístění nemají. Kapacity na to většinou v našich školkách nejsou," řekla. Podle ní letos přijaly třebíčské školky na 504 přihlášek, z tohoto počtu neuspokojily 116 žadatelů. Převis zájemců evidovali i v třebíčské Mateřské škole Benešova. „Odhadem jsme neuspokojili kolem pětadvacítky zájemců. O školku je velký zájem. Na umístění dítěte se chodí ptát i rodiče dvouapůlletých dětí, přestože maminky jsou na mateřské," popsala ředitelka školky Miloslava Brančíková.

Někdejší podnikové školky zmizely

Podobné situace prožívala i ředitelka Mateřské školy U Obůrky Věra Kotíková: „Na místo se chodí ptát hodně rodičů dětí, kterým ještě nebyly tři roky." Kotíková se domnívá, že město navyšuje kapacitu školek stále, problém vidí jinde. „Kdysi tu fungovaly podnikové školky. Mívala je jaderná elektrárna a První brněnská strojírna. Vznikly nové podniky, ale žádný školku neprovozuje, byť zaměstnává spoustu lidí," zamyslela se Kotíková.

Pravdou je, že loni na podzim město Třebíč otevřelo novou třídu školky při ZŠ Na Kopcích. Ve městě vznikla i nová soukromá firemní školka.

V září město zprovozní další novou třídu školky při MŠ Duha s osmadvacítkou míst. Sídlit bude v prostorách Základní školy Kpt. Jaroše, kde pro ni město zbudovalo potřebné prostory i nový samostatný vchod.

Pomoc nabídne mateřské centrum

Ani tak ale nebude možno všechny zájemce o umístění dítěte ve školce uspokojit. Kam s dětmi, nyní řeší spousty matek, které by chtěly začít pracovat dříve, byť jen na částečný úvazek.

Jedno řešení už v září nabídne Třebíčské „mateřské" centrum v ulici Františka Hrubína. To se rozhodlo na stoupající poptávku rodičů reagovat.

„Dosud jsme v našem centru za poplatek nabízeli po tři dny v týdnu dopolední hlídání dětí ve věku od 2,5 let v prostorách našeho centra Dar v Borovině a dva dny v prostorách Třebíčského centra na ulici Františka Hrubína. Od září nabídku rozšíříme i na odpolední hlídání s tím, že dětem zajistíme odpolední režim včetně spánku. Otázku obědů budeme řešit s rodiči individuálně," přiblížila novinku ředitelka Třebíčského centra Anna Machátová.

Zmínila, že centrum disponuje potřebnými kvalifikovanými pracovnicemi, proto je možno u nich dohodnout výjimečně i příležitostné hlídání dětí mladších. Ani takové řešení ale všechny zájemce neuspokojí, neboť nejde o hlídání ve všech pracovních dnech.