Takové a další podobné otázky teď máme v hlavách zřejmě všichni. Na skutečnou vládu zimy na Vysočině si však podle Jana Škocha, který se o brodskou meteorologickou stanici stará již 53 let, ještě počkáme. „Už před dvěma měsíci jsem říkal, že do Mikuláše bude určitě teplo, teď už i meteorologové v Praze podávají informace, že Vánoce budou na blátě,“ tvrdí Škoch.

Meteorologická stanice, o níž se Jan Škoch stará, funguje letos již pětasedmdesátým rokem. A podle měření i statistik je klidně možné, že se letos dočkáme sněhu až po Vánocích.

Vánoce na blátě

„Za celá ta léta, co meteorologická stanice v Havlíčkově Brodě funguje, byla zhruba jen třetina Vánoc opravdu zasněžená tak, jak to známe z Ladových obrázků. Po ostatní roky bylo sněhu buď velmi málo nebo nebyl žádný. Minimálně do Vánoc by měl přetrvávat stávající ráz počasí,“ informuje meteorolog.

I letošní neočekávaně velmi teplý listopad, který svými teplotami připomíná spíše jarní měsíce, už Jan Škoch zažil. „Určitě se otepluje, to je jasné. Každý rok je teplých dnů stále více, i teď je opravdu nezvykle teplo na to, jaké máme období. I když listopad z roku 1963 asi velmi těžko bude překonán, to se nosily krátké rukávy. Ale ten letošní je podle statistik druhý nejteplejší za celé tři čtvrtiny století, kdy v Havlíčkově Brodě stanice funguje,“ vysvětluje situaci Škoch. Zda a kdy si letos zalyžujeme, si ale ani on netroufne říci.

„Srážky jsou opravdu nevyzpytatelné, nedá se s jistotou říci, kdy sníh napadne a kolik ho bude, ani do kdy potrvá,“ nechal se slyšet meteorolog Škoch. To, že se otepluje, je ale podle něj evidentní.

„Když porovnávám jednotlivá desetiletí a průměrné teploty a srážky za rok, vychází jednoznačně, že se otepluje. To znamená, že ustupují ledovce, to je prokazatelný fakt. Bude prostě čím dál tepleji a za sněhem budeme muset do vyšších hor,“ říká Škoch.

I současná situace, kdy se dá odpoledne chodit pouze v mikině či lehké bundě, jsou podle meteorologa důsledkem oteplování. „Teď máme v průměru každý den kolem deseti stupňů nad nulou, to znamená, že na Vánoce se můžeme třeba dočkat toho, že pokvetou třešně nebo zlatý déšť, myslím si, že je to klidně možný,“ předpovídá Škoch.

Podle havlíčkobrodského meteorologa jsou teď obvyklé jevy, které jsme dříve neznali nebo ne v takové míře. I ty mají vliv na celoroční počasí. „Tolik vichřic, záplav, to dřív prostě nebylo. Rozhodně jich nebylo tolik jako teď. Na druhou stranu mrazy, které byly dřív naprosto běžné, třeba až -28 stupňů, jsou teď naprostou výjimkou. Kdyby nějaké takové přišly, tak asi všichni zmrznem,“ směje se Škoch.