„Víc nám v osmiletém kontraktu s Icomem zákon o veřejných zakázkách neumožňuje. Zda dáme částku naráz, či postupně, o tom ještě budeme jednat,“ shrnul lidovecký starosta Třebíče Pavel Janata po jednání rady města ve čtvrtek 14. prosince, které se zúčastnili všichni radní a pro toto řešení byli v absolutní shodě.

Paní Jarmila Vrzáčková a Eva Šebová z třebíčského domova pro seniory.
Paní Jarmile se splnilo vánoční přání. Setkala se s papežem Františkem

V úterý 12. prosince doručili řidiči osobně starostovi Janatovi dopis. V něm apelovali na celé vedení radnice, aby přistoupilo na zvýšení smluvní ceny za ujetý kilometr provozovateli MAD - firmě Trado bus, která je dceřinnou společností Icomu.

Ta musí v důsledku nařízení vlády platit řidičům zvýšené mzdy a po Třebíči žádala částečnou kompenzaci těchto dalších nákladů. Řidiči hrozili stávkou či odchody ze zaměstnání.

Zmatky trvají

„V žádném případě nechceme v Třebíči další zmatky kvůli autobusům. Nechceme, aby důsledky dopravcem ani městem nezaviněné situace dopadaly na řidiče, případně na cestující,“ obhajuje stanovisko městské rady starosta Janata.

Deník požádal předsedkyni představenstva koncernu Icom transport Kateřinu Kratochvílovou o reakci, kterou zatím zjišťuje. Už dříve Kratochvílová uvedla, že Icom po městě žádá 5,7 milionu korun. Částka 200 tisíc euro je v závislosti na kurzu koruny vůči evropské měně suma okolo pěti milionů korun.

Zmatky v autobusové dopravě město trápí i jinde. A opět v tom hraje roli Icom. Poté, co se od září nedohodl na finančních podmínkách, za kterých budou jeho příměstské modré autobusy zajíždět na autobusové nádraží v Třebíči, část linek přesunul na Sucheniovu ulici. Vázne informovanost cestujících, odkud jim jede spoj. Nyní už jsou vyjasněné finanční podmínky, za kterých budou autobusy zajíždět. Týká se to všech dopravců. Souhlasí s nimi i kraj, který kompenzuje tuto položku jako ztrátu.

Julie Ujčíková, Třebenice, 30. listopadu 2017, 3400 g, 50 cm
Podívejte se na miminka narozená na Třebíčsku

„Za zajíždění autobusů budeme u každého vozu požadovat 40 korun plus daň,“ upřesnil starosta Janata. Částka bude platit od 1. ledna 2018.

Město, kterému areál patří, jej převzalo do provozu od Tredosu v prosinci. Tredos ho provozoval od září, kdy se musel vystěhovat Icom poté, co město vyhlásilo záměr pronájmu a Tredos nabídl lepší podmínky.

Postupně však vyšlo najevo, že má smlouva formální nedostatky a neplatí. Nyní funguje mezistav, kdy město areál přebírá od Tredosu, to bude trvat ještě v lednu.

Město se s Tredosem srovná za období od září do listopadu částkou 1,2 milionu korun. Od prosince jde o 150 tisíc korun měsíčně, suma je dojednaná ještě na leden příštího roku. Zároveň od září do teď vznikly příjmy z pronájmů řádově ve statisících.

Postupně taky začnou autobusy Icomu zastavovat na obvyklých zastávkách v prostoru autobusového nádraží. „Mám informace, že u části spojů to bude už příští týden, zbytek v lednu,“ upřesnil třebíčský místostarosta Vladimír Malý (ČSSD).

Střední průmyslová škola v Třebíči má nové učebny.
Průmyslová škola v Třebíči má sedm nových učeben