Již 16. prosince schválili zastupitelé Moravských Budějovic rozpočet pro letošní rok. Město bude podle něj hospodařit se 117 miliony korun. „Suma je to přibližně stejná jako v předchozích letech," řekl moravskobudějovický starosta Vlastimil Bařinka.

Ten jedním dechem ale dodal, že na mnohamilionové investice letošní prostředky nebudou. „Nějaké máme ve stavební rezervě, platí ale to, že budeme pokračovat v realizaci těch věcí, které jsme začali řešit už vloni," předeslal Bařinka s tím, že případnými novými investicemi se budou v průběhu roku zabývat radní a zastupitelé města.

Podobně vyrovnaně plánují hospodařit také v Náměšti nad Oslavou. Letošní rozpočet má na příjmové i výdajové straně 83 milionů korun. „Velmi kladně se u nás projevuje nové rozpočtové určení daní, díky kterému máme na příjmové straně přibližně o osm milionů více. To už je nezanedbatelná částka," podotkl starosta Vladimír Měrka.

„Daří se nám tím lépe splácet dluh za investice, které u nás proběhly v minulých letech. Dál platíme za stavbu zimního stadionu, letos jde o částku 2,7 milionu," doplnil.

V Moravských Budějovicích by se letos měla opravovat komunikace v ulici 1. máje, která spojuje centrum města s autobusovým nádražím. „Dál také pracujeme na doplnění chladicích boxů ve smuteční síni a čeká nás investice na koupališti," vylíčil Bařinka. „Opravovat se bude dětské brouzdaliště a také strojovna, na kterou se za posledních pětadvacet let v podstatě nesáhlo," upozornil budějovický starosta.

Investovat do městského koupaliště se rozhodli také zastupitelé Jaroměřic nad Rokytnou, kteří vyrovnaný rozpočet ve výši téměř 66 milionů korun schválili už 11. prosince 2013.

Zásadní změny se má dočkat tamní vodní areál. K atrakcím by měl nově přibýt tobogan.

„V našem městě budou v roce 2014 vybudovány nové stavby v hodnotě 32 milionů korun. Hlavní prioritu má celková rekonstrukce centra města v rámci projektu Zkvalitnění přístupu k památkám ve výši 24 milionů," řekl jaroměřický starosta Jaroslav Soukup.

Rekonstrukce by se měla dočkat také silnice a chodníky v Komenského ulici, další chodník má vzniknout ve směru k mlékárně. Na opravy a údržbu městského majetku počítá rozpočet s dalšími téměř 15 miliony korun. „Věřím, že to vše opět přinese městu rozvoj a jeho další zkrášlení jak pro občany, tak pro jeho návštěvníky," doplnil Soukup.

Podobné cíle si pro letošní rok vytkli také v Náměšti nad Oslavou. Revitalizací má projít ulice Lipová, která spojuje náměstí Míru a Masarykovo náměstí. „Stát nás to bude mírně přes tři miliony," upřesnil starosta pětitisícového města.

Průtah a křižovatka

Zásadní proměny se dočká i městský průtah, který je zároveň silnicí první třídy a ve správě jej má Ředitelství silnic a dálnic. Město by při té příležitosti chtělo opravit chodníky, které důležitý tah lemují. Celkové náklady by v tomto případě měly dosáhnout tří milionů.

„Na tuto akci jsme požádali o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury," poznamenal Měrka s tím, že kromě chodníků by se rekonstrukce mohla dočkat i kanalizační síť pod průtahem.

Nadále pokračuje řízení ohledně stavby kruhového objezdu, který má vzniknout v místech dnešní křižovatky při výjezdu z města ve směru k Třebíči. Silniční uzel bude na bedrech ŘSD, budování chodníků by šlo za městem.

„Tuto záležitost ale v současném rozpočtu nemáme. Pokud by k ní skutečně došlo, projednávali bychom náklady samostatně na některém z příštích jednání zastupitelstva," vysvětlil náměšťský starosta.