Za třebíčský okres bojovala trojice měst: Náměšť nad Oslavou, Moravské Budějovice a Třebíč. Na žebříčku celkem dvou set pěti rivalů se žádné z nich neumístilo v první, druhé ani třetí desítce.


První ročník soutěže vyhlásil týdeník Ekonom. Město s nejvhodnějšími podmínkami pro podnikání hledal podle padesátky kritérií. Jejich vyhodnocení přineslo Moravským Budějovicím v konečném pořadí 37. místo.


„To je dobrá zpráva,“ potěšil výsledek starostu Vlastimila Bařinku. Věří, že místní úřady jsou k podnikatelům vstřícné, i když v kategorii kvalita státní správy Budějovičtí skončili 111. „U nás se mnohé zlepšilo nejen v podnikatelské sféře. Zvýšila se úroveň kultury. Opravují se školy, školky, i pro naše nejmenší chceme příjemné prostředí,“ řekl včera.


Mnohem hůře si v boji o titul Město pro byznys vedla Třebíč. Na celkovém žebříčku jí patří 73. příčka. V některých kategoriích, kupříkladu pracovní trh, přitom dosáhla na přední místo. Kvalitou veřejné správy se ale ocitla na chvostu, až 183.


„Umístění Třebíče mi nedělá pražádnou radost. Pro vysvětlení je jediný důvod – nedobré lidské vztahy mezi samosprávou a podnikatelskou sférou,“ konstatoval Karel Vaverka z představenstva Hospodářské komory. „Roky se Hodpodářské komoře v Třebíči nedaří uzavřít smlouvu o spolupráci s městem, když naopak máme smlouvy uzavřeny se všemi dalšími městy v regionu. Neprůhledná výběrová řízení, nulová podpora podnikání a další negativní vlivy nás přivedli na nelichotivé 73. místo,“ vyjádřil se Vaverka.


A nejhůře z Třebíčska dopadla Náměšť nad Oslavou. V celkovém hodnocení je 118. Rovněž jí nenahrála veřejná správa, v kategorii podnikatelské prostředí figurovala mezi posledními.


Zvítězil Humpolec


Fanfáry naopak znějí v jiných koutech kraje Vysočina. Absolutním vítězem soutěže Město pro byznys 2008 je Humpolec. Druhé místo patří Žďáru nad Sázavou, Velké Meziříčí je čtvrté, Nové město na Moravě šesté. „Hned čtyři města z Vysočiny se umístila v první šestce. Dá se říci, že tato oblast je pro podnikatele do budoucna velmi zajímavá,“ míní šéfredaktorka týdeníku Ekonom Eva Hanáková.


Z neúspěchu Třebíče je Karel Vaverka o to smutnější. „Několik blízkých měst z Vysočiny se umístilo v absolutní špičce. To jasně eliminuje mnohokrát omílanou výmluvu – dopravní dostupnost. Dojet do Žďáru nebo Nového Města je stejně komplikované jako do Třebíče,“ myslí si.


Podle slov mluvčího Michala Kaderky nebylo smyslem nové soutěže ukázat na nejhoršího v řadě. Má přinést jasný obrázek o iniciativě radnic, jež se mohou navzájem inspirovat. A podnikatelům ukáže dobrá místa v regionu.