V Hrotovicích představili koncepci, která má město zatraktivnit pro mladé. „Vytvářením a zkvalitňováním prorodinného klimatu můžeme dosáhnout větší spokojenosti rodin a zároveň jejich snahy se u nás natrvalo usadit," řekla tamní starostka Hana Škodová. Koncepci rodinné politiky schválilo zastupitelstvo na svém podzimním zasedání. „Zároveň jsme se shodli, že vždy na konci roku zhodnotíme, co se nám povedlo nebo naopak nepodařilo, na co bychom se měli zaměřit a jaké konkrétní kroky pro to udělat. Koncepce je pro nás závazným dokumentem," doplnila Škodová a zmínila i konkrétní oblast. „Jedním z dokumentů, který je součástí koncepce, je vyhláška o odpadech. Ta osvobozuje děti do tří let věku a také seniory nad osmdesát let od poplatku za komunální odpad," řekla.

Podobnou výhodu nabízejí mladým rodinám i v Okříškách. „Schválili jsme novou vyhlášku o odpadech, která snižuje poplatek pro děti do pěti let na polovinu, tedy 250 korun ročně," potvrdil starosta Zdeněk Ryšavý. „Není to snad z toho důvodu, že by děti produkovaly méně odpadu než dospělí, ve skutečnosti je to spíše naopak. Přistoupili jsme k takovému kroku v rámci prorodinných opatření," poznamenal.

Mladí ale často nenalézají vhodnou lokalitu pro budoucí život. „V Hrotovicích taková nabídka opravdu dlouhodobě chyběla, i když po ní bylo voláno. Aktuálně ale dokončujeme zasíťování hned několika lokalit pro výstavbu nových rodinných domů," pochlubila se Škodová a podobně si počínají v Okříškách.
„Zasíťovat se podařilo lokalitu Boroví, vzniklo tam již patnáct nebo šestnáct nových rodinných domů. Letos se nám podařilo prodat dva poslední pozemky," přiznal Ryšavý s tím, že první výsledky rodinné politiky se již dostavily. „V letošním roce máme už přes dvacet narozených dětí, což u nás není obvyklé. Takový počet jsme dlouho nezaznamenali. V minulosti to bylo kolem čtrnácti, šestnácti dětí," doplnil.

Okříšský starosta zmínil i další příležitost pro mladé rodiny. „Pozemků pro další stavební místa moc nemáme, počítáme ale s jednou čistě soukromou akcí, díky které by mělo být postaveno dvaatřicet nových bytových jednotek. Takový záměr ale není nový, poprvé se objevil už asi před čtyřmi lety, nyní došlo k oživení tohoto projektu. Vypadá to, že už v příštím nebo přespříštím roce by se mohlo začít stavět," upřesnil Ryšavý. „Takové projekty jsou možností, jak tady mladé rodiny udržet nebo k nám přilákat nové," poznamenal okříšský starosta.

Hrotovická koncepce má stejný cíl. „V podstatě jsme dali na papír to, o co se ve prospěch životních podmínek rodin dlouhodobě snažíme a je to zároveň potvrzení určité naší vize do budoucna, jak bychom chtěli v této oblasti pokročit," vysvětlila Škodová. „Je jednoduché o něčem pouze mluvit , pro to, aby se začalo pracovat na konkrétních věcech, je nutné je mít písemně. Jen slova nemají takovou váhu," dodala.

KAMIL ČERNÝ