Čtěte také rozhovor: Je potřeba nespěchat a mít oči otevřené

Vypráví se o něm, že na tomto místě posadil známý lupič Grasel bábu na ševcovské cvočky rozložené na pařezu za to, že ho nestoudně pomlouvala. Nejen to se dozvíte z nové knížky Kamenné památky na Třebíčsku.

Kniha navazuje na publikaci stejného kolektivu autorů, která vyšla před dvěma lety pod názvem Památné kameny a pověsti na Třebíčsku.

„Druhá kniha je pestřejší, než první. Kromě nově dohledaných křížových kamenů jsou v ní takzvané znamenané kameny a pár zajímavých hraničních kamenů a mezníků. V knize jsme uvedli také menhir, dolmen a mnoho dalších zajímavých objektů," řekl jeden z autorů Emanuel Nožička.

Kniha se také věnuje kolomazným mísám a kolomazným kamenům. „Je to zapomenutý fenomén našeho okresu," vysvětlil Nožička.

V knize čtenáři najdou více než devadesát zajímavých kamenných objektů. U každé památky je vysvětlující text, a pokud se zachovala pověst, tak i ta. Nechybí ani fotografie a celostránková kresba Jana Horkého.

Asi nejméně známý objekt, který se autorům podařilo vypátrat, je nádherná kolomazná mísa u obce Zahrádka. „Tu jsme společně s Karlem Průšou za pomoci pana Ošmery našli předloni v květnu a vysvobodili ji z dvaceticentimetrového nánosu hlíny," zmínil Nožička.

Karel Průša také vypátral památkově chráněný mezník „Manske les", který zmizel před rokem 1990. „Pochází snad z roku 1555. Ten jsem dosud neviděl ani já," dodal Nožička.

Chuť do druhé knihy autorům dodala také ocenění, která získalo jejich první dílo. Kniha Památné kameny a pověsti na Třebíčsku byla vybrána jako nejúspěšnější projekt v grantu kultura Zdravého města Třebíč 2010. A neztratila se ani v kraji. V krajské soutěži Skutek roku 2010 v oblasti „Kultura a umění" získala 3. místo. „Vyhlášení výsledků soutěže s kulturním programem proběhlo ve Žďáře nad Sázavou za účasti krajských zastupitelů, včetně hejtmana. Nás potěšilo, že mezi oceněnými bylo hodně Třebíčáků," řekl Nožička.

Kniha byla pokřtěna v polovině prosince v Městské knihovně v Třebíči. V těchto dnech ji již můžete najít na pultech knihkupců.