Návštěvníkům Junior show se tak ukázali barmani, kosmetičky nebo třeba cukráři. „Máme otevřeno pro laickou i odbornou veřejnost, každý rok nás navštíví zhruba dva až tři tisíce návštěvníků. Studenti se zde představují se svými úspěchy v rámci svých oborů. Je to velká a tradiční akce a myslím, že stojí za návštěvu," řekla ředitelka pořádající školy Libuše Kolářová.

Stěžejní akcí Junior show byl i letos Melounový šampionát, tedy soutěž studentů v carvingu, vyřezávání do ovoce. „Sjíždějí se soutěžící z České republiky i ze zahraničí, máme zde Thajku, Vietnamce, Srba a hosty ze Slovenska. Je to prestižní soutěž," dodala Kolářová.

O tom, který student z vodního a žlutého melounu vyřeže nejhezčí věc, rozhodovala odborná porota. „Jako první se hodnotí celkový dojem, jak celá kompozice vypadá a působí, za to je nejvíc bodů. Další hodnocení je splnění kritérií co do počtu ovoce, množství a náročnost řezů, čisto- ta řezů nebo třeba také jemnost," vysvětlila porotkyně Marie Paprskářová ze školy ve Valašském Meziříčí.

Úroveň studentů řezbářů je podle ní dobrá. „Sice se projevuje málo žáků na školách, soutěží jich méně, ale i tak jsou výrobky velice hezké," řekla. A co se s melouny dělá po soutěži? „Některé si bereme zpět do školy, a když je jich hodně, tak se jednoduše sní," dodala Paprskářová.

Kromě studentů si s ovocem zasoutěžili také politici, ti se pokoušeli oškrábat co nejdelší souvislou slupku z jablka. Nejlépe se to poved- lo starostovi Náměště Vladimíru Měrkovi, jeho slupka měřila 168 centimetrů.

Ne všechny soutěže se týkaly ovoce, třeba číšníci soutěžili ve štafetovém běhu. Na tříčlenné týmy čekala překážková trať s tácem a sklenicí vína. „Musíme prolézt pod tyčí, přeběhnout žíněnku a lavičky, proskákat kruhy, proběhnout slalom a víno vylít do odměrného válce. Já to letos zkusil poprvé a šlo to dobře," konstatoval soutěžící Tomáš Dvořák z pořádající školy.

Reprezentativní přehlídka Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč Junior show se letos uskutečnila již po-šestnácté.