Může za to špatný loňský rok. „Loni bylo medu málo. Hodně pršelo, a tak se povedla pouze první snůška. Já už třeba nemám med od jara. Někteří včelaři ho sice ještě mají, ale hodně se zvýšila cena,“ uvedl novoměstský včelař Pavel Kaláb.

Podle jeho slov je už sedmdesát procent včelařů bez medu. „Ti, co med mají, tak ho prodávají za dvě stě korun. A tmavý medovicový med dokonce za dvě stě dvacet korun. Předtím to bylo sto padesát,“ uvedl současné ceny medu od včelařů Pavel Kaláb.

„Hodně lidí protěžuje lesní med. Je po něm větší poptávka, což se samozřejmě promítne i na jeho ceně,“ přidal se další včelař, Zdeněk Tatíček z Křídel.

Lucie Charvátová ve stíhacím závodu žen na 10 km.
Charvátová se při střelbě kroutila, přesto ve stíhačce předběhla Davidovou

Studené loňské léto včelí snůšce zkrátka neprospělo. A přitom právě v tomto čase je med více a více žádaný. „Je zdraví prospěšný. Pořád nás všichni straší nejrůznějším onemocněním. Třeba na covid med taky zabere. Když už nepomůže jako prevence, tak může pomoci s rychlejším uzdravením,“ zamyslel se Martin Vacek z Jihlavy.

Léčebné účinky medu potvrzují i včelaři. „Med se používá při léčbě horeček. Dodá pacientovi energii. A pomáhá také lepšímu vykašlávání a odhlenění. Med obsahuje spoustu látek tělu prospěšných. Jsou v něm i zbytky propolisu, což je přírodní antibiotikum. A jsou v něm také zbytky mateří kašičky, což je zase energetická a enzymatická bomba,“ vyjmenoval některé z „medových zázraků“ Zdeněk Tatíček.

Med prý také působí pozitivně na prokrvení cév, posiluje srdce a snižuje krevní tlak. „Je bohatý na antioxidanty a antibakteriální látky, které napomáhají posílení imunitního systému. Posiluje nás pro boj s infekcemi způsobenými bakteriemi, viry a houbami. Pokud bude člověk pravidelně před spaním užívat med, může nemocem předcházet,“ připomenul Zdeněk Tatíček.