Vyrážkami trpí dospělí i děti. Kromě Marie Křesťanové má problémy i její dospívající dcera, které se zhoršilo pubertální akné.

Zkušenost s takovými pacienty má například kožní lékařka ze Žďáru nad Sázavou Marcela Svobodová. „Pacientky chodí ke mně do ordinace s různými kožními problémy. Především ty, co měly v minulosti nějaké potíže. Stěžují si, že se jim pod respirátorem zhoršily. Některým vadí i častá dezinfekce rukou. Dělají se jim ekzémy,“ oznámila.

Podobnou zkušenost má i jihlavská kožní lékařka Zuzana Nevoralová. „Když má pacient roušku nebo respirátor, tak pod ním vzniká teplo a vlhko. Kůže se potí. Může dojít k různým trhlinkám, zvyšují se počty bakterií a plísní. To má samozřejmě svoje důsledky,“ vysvětlila doktorka s tím, že roli hraje i stres. Důležité je ovšem podle obou lékařek nosit správnou roušku nebo respirátor z kvalitního materiálu a často je měnit.

Po Petru Kellnerovi by se na post nejbohatšího muže republiky mohl dostat rodák z Nového Města na Moravě Radovan Vítek.
Kdo je nyní nejbohatším Čechem? Možná novoměstský rodák Radovan Vítek

Ne každá pacientka se ale rozhodne jít rovnou ke kožnímu lékaři. Některé hledají pomoc nejdřív u lékárníka. Třeba v havlíčkobrodské nemocniční lékárně, kde pracuje magistra Lucie Herrová. „Nejdřív radíme vhodný lék. Například Zyrtec. Je ideální lék na různé typy alergií a zmírňuje příznaky,“ sdělila lékárnice.

Pak by podle Herrové měla následovat odpovídající péče o poničenou pleť. „Poradím nějakou vhodnou kosmetiku na citlivou pleť. Například některé druhy francouzské kosmetiky,“ dodala Herrová. Jak ale zdůraznila, každý člověk trpí jinými druhy alergií a v okamžiku, kdy nejde jen o pár pupínků na tváři, je potřeba zajít ke kožnímu lékaři. „Zvlášť když se vyrážka slévá, zhoršuje se a objevuje se i na jiných částech těla než obličej,“ dodala magistra.

Kosmetička Vlastimila Němcová z Třebíče s nošením roušky nebo respirátoru problémy nemá. „Ale chápu, že u některých lidí s citlivou pletí může nošení respirátoru vyvolávat alergie, zvlášť když už před tím problémy s kůží měli. Maskné vzniká tak , že se pod rouškou se udržuje vlhkost, která v kombinaci s teplem ucpává póry. Radím vysušovat pleťovou vodou, ale určitě ne cortikoidní masti, když když nosíte respirátor každý den. To by mohlo vyrážku ještě zhoršit,“ zdůraznila.