Přestože ze záběrů České televize je jasně patrná Maškova ruka odstrkující kameru a jeho předchozí výrok „to jsou takoví rypáci“, policie obvinila ze spáchání přestupku i kameramana Romana Šantúra.

„Miloše Maška hrubě odstrkoval od sebe a následně držel za rameno a vynucoval si jeho natáčení,“ stojí v oznámení, které překvapený Šantúr v těchto dnech obdržel. „Je podezřelý ze spáchání přestupku proti občanskému soužití,“ potvrdil Deníku policista Stanislav Rampír.

Policejní závěr zaměstnance České televize zaskočil. Dozvěděli se o něm až z předvolání k přestupkovému řízení. „Vůbec nevíme z čí inicativy to vzešlo,“ přiznal včera David Macháček z publicistického pořadu Reportéři ČT. Místostarosta Mašek včera tvrdil, že obvinění Šantúra je překvapením i pro něj.

„Žádné oznámení jsem na něj nepodával,“ tvrdí Mašek. Připustil ale, že na polici vypovídal podobně, jak policisté poté napsali do oznámení. „Já jsem strčil do kamery, on strčil do mne. Třeba je to přestupek, ať to někdo vyhodnotí,“ reagoval Mašek, který je rovněž obviněn ze spáchání přestupku.

Incident bude řešit přestupková komise na radnici ve Velkém Meziříčí, kam byl spis z Třebíče předán kvůli možné podjatosti. Jednání se uskuteční příští středu. „Jednání je neveřejné,“ upozornila Eva Krejsková ze správního odboru velkomezeříčské radnice¨

K incidentu mezi místostarostou Maškem a štábem ČT došlo při natáčení v Třebíči 20. září loňského roku. Televizní reportéři poté přivolali Polici ČR a oznámili napadení.