Jakých zásad by si řidiči měli být vědomi, jaká jsou nejdůležitější pravidla?


Měli by vždy myslet na to, že vlak jim přednost nedá. Proto by měli dodržovat před přejezdem stanovenou rychlost. Pokud signalizace není v provozu, smí jet řidič ve vzdálenosti 50 metrů před přejezdem a při jeho přejíždění rychlostí nejvýše 30 kilometrů za hodinu. Svítí-li přerušované bílé světlo zabezpečovacího zařízení, může jet maximálně 50 kilometrů za hodinu.
Vždy se také raději rozhlédnout a přesvědčit se, že mohu za kolejemi pokračovat v jízdě.
Na přejezdu doporučuji řidičům neřadit.

Jaký je nejčastější prohřešek?


Jednoznačně nejvíce případů evidujeme při překračování maximální povolené rychlosti.

Jaké sankce hrozí pospíchajícím řidičům?


Pokud překročí na přejezdu rychlost do 20 km/h v obci a do 30 km/h mimo obec, ztratí dva body a dostanou blokovou pokutu 1000 korun nebo ve správním řízení 1500 až 2500 korun. Pokud překročí nad 20 km/h v obci a nad 30 km/h mimo obec, přijdou o tři body a musí počítat s blokovou pokutu 2500 korun, případně ve správním řízení až do 5000 korun. Pokud se najdou takoví, kteří se nezdráhají překročit rychlost v obci o více než 40 km/h a mimo obec o více než 50 km/h, strhne se jim pět bodů a nemine je zákaz činnosti na 6 až 12 měsíců.


Jaký je trend v nehodovosti?


Nehod na železničních přejezdech bohužel přibývá. Každoročně k nim dochází vlivem neukázněnosti a hazardérství účástníků silničního provozu.

Jak se chovat na železničním přejezdu

–Vždy mějte na paměti, že vlak nezastaví. Přednost vám nedá.
–Dodržujte stanovenou rychlost před přejezdem i na něm: Pokud signalizace není v provozu, smí jet řidič ve vzdálenosti 50 metrů před přejezdem a při jeho přejíždění rychlostí nejvýše 30 kilometrů za hodinu. Svítí-li přerušované bílé světlo zabezpečovacího zařízení, může jet maximálně 50.
–Rozhlédněte se a přesvědčte se, že za přejezdem můžete pokračovat v jízdě.
–Na přejezdech s výstražným zařízením jsou rozhodující světla, závory a zvonek jsou pouze doplněk.
–V žádném případě nevjíždějte na koleje, když bliká červené světlo, klesající nebo se zvedají závory.
–Nepředjíždějte, necouvejte a neotáčejte se. Na přejezdu raději neřaďte.