VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Loni bylo masa málo, hasiči tak letos nešetřili. Porazit nechali šest prasat

Rouchovany - Ze zabijačky v Rouchovanech se pomalu stává tradice. Letos se uskutečnila podruhé a opět přilákala desítky lidí, kteří měli z čeho vybírat.

2.2.2015
SDÍLEJ:

Vyznavači bezmasé stravy, takzvaní vegetariáni, by na rouchovanskou zabijačku vzpomínali asi neradi. Ostatním se líbila. Masných výrobků a vepřového masa bylo dostatek. Místní hasiči kvůli tomu zpracovali šest prasat.Foto: Deník/ Kamil Černý

Za lidové ceny si mohli odnést jitrničky, jelítka, tlačenku, sekanou, černou a bílou polévku, škvarky a přímo od masa bůček, plecko nebo třeba svíčkovou. „Všechno je to samovýroba. Přivezly se půlky prasat, pracovali jsme na nich už od čtvrtka," líčil Roman Wedra, jeden z rouchovanských dobrovolných hasičů, kteří se na organizaci celé zabijačky podíleli.

„Vystřídalo se nás u toho možná přes třicet. Kromě toho máme ve vsi dva šikovné řezníky a taky kuchaře, kteří na všechno dohlíželi," doplnil Roman Wedra.

Třídenní práce

Ve čtvrtek začali pořadatelé vyškvařením sádla, většina pochutin vznikala v pátek, aby si je už v sobotu ráno mohli koupit ostatní lidé z Rouchovan a okolí.

Dorazila i místní Bronislava Bártová. „Přišla jsem skoro náhodou. Pokazilo se mi totiž auto a kamarád, který mi to spravoval, říkal, že je tady zabijačka. Tak jsem se k němu přidala," vysvětlovala.

V jídelně, která stojí mezi domovem pro seniory a školkou, se podávaly řízky, guláše a polévky. Po většinu sobotního dopoledne byla jídelna zcela plná.

Porci zabijačkové polévky si odnášela i Bronislava Bártová. „Už jsem ji i ochutnala. Je vynikající," pochvalovala si.

Oproti minulému roku to pro ni byla změna. „Bohužel před rokem se na nás nedostalo. Pořadatelé totiž nepočítali s takovým zájmem lidí, všechno bylo okamžitě pryč. Ale chybami se člověk učí, letos je to super. Všeho je dost," poznamenala.

Zázemí hasičům poskytla obec. „Dokonce i pan starosta s námi vyškvářel," připomněl Roman Wedra.

Podle rouchovanského starosty Vladimíra Černého se akce vydařila. Jak by ne, lidé se jen hrnuli. „Oblíbili si to a je to dobře. Dnes už se domácí zabíjačky moc nedělají, z vesnice už drží prase jen minimum lidí," podotkl.

Autor: Kamil Černý

2.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V nohách jsem měl sotva pár stovek metrů, když jsem uviděl první odložené boty. Podle barvy pásků soudím, že patřily nějaké poutnici.
9

Boty u cesty, tiší svědkové daleké pouti do Santiaga de Compostela

Ocenění pro Tipafrost převzal výrobní ředitel Miroslav Krupica.
2

Českou chuťovkou roku 2017 je zmrzlina z Kožichovic

Mladý spolujezdec nehodu nepřežil. Řidič před jízdou pil

Jindřichovice – Tragicky skončila v sobotu před jedenáctou hodinou večer dopravní nehoda v Jindřichovicích u Želetavy.

Želetava neudržela první místo v tabulce

Třebíčsko - Čtyři konfrontace Třebíčska se Žďárskem nabídlo 12. kolo I. A třídy. Částečně úspěšní byli jen fotbalisté Moravských Budějovic, kteří remizovali. Dosavadní lídr z Želetavy, Nové Syrovice a juniorka HFK Třebíč prohráli.

Mezi Jemnicí a Třebelovicemi pojede lampionový vlak

Jemnice - Jednou z posledních příležitostí svézt se na Jemnicku výletním vláčkem bude ta v sobotu 28. října. Vyjede totiž lampionový vlak. Z Jemnice vyrazí v 18 hodin do Třebelovic, odkud se bude vracet v 19 hodin.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT