Právě setkání posledně jmenovaného s Hanou Žákovou dalo před lety první impuls plavbám na přehradě. Při debatě nad propagací mikroregionu a využití přehrady jako lákadla pro návštěvníky Jiřího Chloupka napadlo obnovit přívoz, který historicky býval mezi Třebenicemi a Koněšínem. „To byl počátek. Chtěla jsem rovnou pořádnou loď, přívoz byl pro mne málo," zavzpomínala Hana Žáková.

Oslavy desátého výročí lodní dopravy na dalešické přehradě se uskuteční na začátku letních prázdnin. K výročí chystají provozovatelé různé soutěže, mimořádné plavby a nově také nabídky pro školní výlety, které mohou využívat loď celoročně. „Máme připravené takzvané turistické balíčky, které by měly nabídnout zájemcům propojení plavby na lodi Horácko s exkurzemi v elektrárnách Dukovany a Dalešice a případnou návštěvou pivovaru Dalešice," řekl současný provozovatel lodní dopravy Miloslav Štumpa.

Další jubileum

Už 28. května oslaví lodní doprava další jubileum, a to 60 let lodě Horácko. „Letos svezeme zdarma toho, kdo byl, tak jako naše loď, pokřtěn před šedesáti lety," dodal Štumpa.

Za deset let se lodí po přehradě projelo 196 tisíc cestujících. Loni loď Horácko přepravila 17 tisíc lidí, v prvním roce byl zájem rekordní, o svezení mělo zájem 25 tisíc lidí.